Pe 26 iunie va fi marcată Ziua împotriva abuzului de droguri

Parlamentul ar putea declara ziua de 26 iunie drept Ziua împotriva abuzului de droguri. Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va propune plenului Parlamentului completarea Hotărârii de Parlament cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova.

În fiecare an, la 26 iunie, este marcată Ziua internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri.

Decizia a fost luată de Organizația Mondială a Sănătății, în 1987, cu scopul de a crește gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă drogurile pentru societate. Potrivit statisticilor, în lume, aproximativ 200 de milioane de oameni consumă droguri cel puţin o dată pe an.

Dintre acestea, 25 de milioane sunt considerate dependente de droguri. În fiecare an, 200 000 de persoane mor din cauza bolilor legate de droguri.

În Republica Moldova, potrivit datelor Centrului Internațional Antidrog, în ultimii trei ani, consumul de droguri s-a triplat în rândul adolescenților.

De notat că ,recent, Poliția Națională a creat pentru prima dată Harta Drogurilor a Republicii Moldova pentru anii 2016-2017, care oferă informație detaliată despre consumul drogurilor în fiecare regiune.

Potrivit acesteia, în ţară sunt în evidenţa narcologului peste 11.500 de persoane, cu trei la sută mai mult faţă de anul 2016. Aproape 70 la sută dintre ele locuiesc în municipiul Chişinău.  În Bălţi, poliţiştii au depistat peste 1.200 de narcomani, iar în Taraclia – 763.

Majoritatea consumatorilor, 7.813, au peste 30 de ani. Iar 2.163 de tineri cu vârstele cuprinse între 18 şi 24 de ani iau substanţe interzise.

Conform Codului Penal, traficul ilicit de droguri, producerea și prelucrarea acestora pot fi sancționate cu până la 15 ani de închisoare, în funcție de gravitatea infracțiunii comise.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.