(grafic) Internetul devine tot mai popular în sate. Fiecare a doua gospodărie este conectată la rețea

baba-internet

În anul 2017 a continuat să crească numărul de abonați la serviciile de Internet rapid în localitățile rurale în raport cu cel al abonaților din mediul urban. Datele au fost prezentate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

#Numărul abonaților la serviciile respective din mediul rural a ajuns la cifra de 227,6 mii, iar cel al abonaților din mediul urban – circa 356,7 mii.

#Conform acelorași date, din numărul total al abonaților la serviciile de acces la Internet fix a depășit 584,3 mii, iar numărul celor care beneficiază de Internet cu viteze mari a însumat peste 335,1 mii.

#Prin urmare, ponderea abonaților din mediul rural alcătuiește 39%, iar cea a abonaţilor din mediul urban constituie 61%.

#Majoritatea noilor abonați au contractat conexiuni la Internet prin fibră optică și prin cablu care asigură viteze mari și foarte mari de transfer al datelor.

Numărul abonaților conectați la rețea prin fibră optică totalizează peste 347,6 mii, iar al celor conectați prin cablu coaxial însumează peste 41,7 mii. Totodată, numărul abonaților conectați la Internet în baza tehnologiilor xDSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) alcătuiește 192,7 mii.

oo

#Cele mai mari creșteri ale numărului de abonați la serviciile de acces la Internet fix au fost înregistrate în mun. Chişinău (+8,9 mii), raionul Anenii Noi (+1,1 mii) și în mun. Bălţi (+1,07 mii).

#În șapte raioane (Criuleni, Edineț, Hânceşti, Strășeni, Orhei, Soroca și Ungheni) au fost înregistrate creșteri cuprinse între 700 și 1000 abonați, iar în restul raioanelor și în UTA Găgăuzia – rate de creştere cuprinse între 185 și 700 de abonaţi.

#Cele mai mici creşteri au fost atestate în raioanele Glodeni (185), Drochia (216) şi Dubăsari (251).

Conform obiectivelor din Strategia Națională de dezvoltare a societății informaționale „Moldova digitală 2020”, către anul 2020, cel puțin 60 la sută din gospodăriile casnice vor avea acces la Internet în bandă largă, toate localitățile cu primării vor fi asigurate cu acces la Internet cu viteze de transfer al datelor de cel puțin 30 Mbps.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente