(foto) Dreptul adolescenților la educație pentru sănătate. Câți tineri au solicitat acest obiect în școli

2 (5)

În 22 de localități din raioanele Orhei, Rezina, Fălești, Cahul și municipiul Chișinău vor fi desfășurate discuții publice comunitare despre dreptul adolescenților și tinerilor la educație pentru sănătate. Scopul discuțiilor este de a sensibiliza comunitatea față de riscurile de sănătate ale adolescenților și a spori cererea față de disciplina opțională „Educație pentru sănătate” în școli.

Educația pentru sănătate este o disciplină opțională și se predă elevilor în baza solicitării. În anul de studii 2017 – 2018 peste 23, 000 de adolescenți au solicitat să învețe această disciplină, ceea ce constituie doar 7% din numărul total de adolescenți care au nevoie de astfel de informații.

În Republica Moldova locuiesc peste 330, 000 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani, adică 12% din populația țării. Din cauza migrației părinților, a lipsei de comunicare și informații de calitate și adecvate vârstei, mulți dintre ei se confruntă cu riscuri de sănătate. Anual, peste 2,400 de fete rămân însărcinate neplanificat. Fiecare al zece-lea avort este efectuat de o fată de 15-19 ani, iar incidența infecțiilor cu transmitere sexuală este una dintre cele mai mari din Europa de Est.

2 (6)

Localitatea Alexandru Ioan Cuza din Cahul este una din primele comunități unde s-au desfășurat discuțiile publice despre educația pentru sănătate a adolescenților, la care au participat părinți, profesori, lideri religioși, elevi și reprezentanți ai autorităților locale.

„Educația pentru sănătate este binevenită în ziua de astăzi. Atunci când un copil nu are de la cine afla informații corecte, părinții acestora fiind plecați peste hotare, școala rămâne a fi punctul de suport al acestui copil, iată de ce este nevoie să se pună accent pe acest subiect, chiar din clasa I”, este de părere Virginia Hioară, mama a două fete adolescente.

2 (2)

Cristina, elevă în clasa a X-a la Liceul “Alexei Mateevici”, a fost marcată de datele statistice despre sănătatea adolescenților și pericolele la care sunt expuși. „Consider că astfel de informații trebuie aduse la cunoștința elevilor cât mai curând posibil”.

Iar Tatiana Buciuceanu, directoarea Liceului, a spus că „educația pentru sănătate este una foarte importantă și necesară atât copiilor, cât și tinerilor din societatea de astăzi, de aceea ar trebui predată în mod obligatoriu”.

Începând cu luna noiembrie 2017, UNFPA și MECC realizează prevederile unui Memorandum de colaborare, pentru a promova educația pentru sănătate în școli. În acest sens este în proces de revizuire curriculumul la Educația pentru sănătate, care va include informație adecvată vârstei, sensibilă la gen și la mediul cultural și va fi pilotat în cele 22 de localități ale proiectului.

Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului „Promovarea educației pentru sănătatea tinerilor” realizat de Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA), cu sprijinul Ambasadei Olandei și în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, Rețeaua Tinerilor Educatori de la Egal la Egal „Y-PEER”, AO “Parteneriate pentru Fiecare Copil” și Centrul Educațional „Pro Didactica”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente