În Republica Moldova se produc anual circa 450 accidente de muncă, dintre care 35-40 mortale

În Republica Moldova se produc anual circa 450 accidente de muncă, dintre care aproximativ 45-50 accidente grave și 35-40 mortale. Datele au fost oferite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale astăzi, 28 aprilie, când este marcată Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă.

Anterior, Inspectoratul de Stat al Muncii a declarat că cele mai multe accidente au loc în perioada aprilie-septembrie din cauza desfășurării pe larg a activităților din domeniul construcțiilor, agriculturii, industriei prelucrătoare și transportului rutier.

Starea caniculară generează o serie de riscuri termice precum: şocul termic, insolaţia, deshidratarea, arsuri solare şi altele, care pot avea consecinţe grave asupra persoanelor expuse.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că pe parcursul anului 2017 a operat modificări la Codul Muncii, asigurând îmbunătățirea securității și sănătății la locul de muncă angajatelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează.

De asemenea, a fost definitivată transpunerea directivei UE, privind cerinţele minime de sănătate şi securitate, referitoare la expunerea angajaților la riscuri generate de agenţii fizici (câmpuri electromagnetice), care urmează a fi aprobată de Guvern.

În același timp, în anul 2018 urmează să fie transpusă directiva UE privind cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecției sănătății lucrătorilor din industria extractivă de suprafață și în subteran.

A fost demarat procesul de elaborare a Programului național în domeniul securității și sănătății în muncă, document de politici care va contribui la creşterea gradului de securitate a locurilor de muncă, reducerea continuă şi durabilă a accidentelor de muncă şi prevenirea bolilor profesionale.

Conform statisticilor, anual în lume, se produc peste 2,3 milioane de decese, din cauza accidentelor de muncă şi vătămărilor profesionale, iar peste 313 milioane de lucrători, suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă şi se produc 160 milioane de cazuri de îmbolnăviri profesionale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.