Două școli și două grădinițe din Cantemir vor fi reabilitate termic cu suportul UE

Clădirile a două școli și două grădinițe din orașul Cantemir vor fi reabilitate termic în următorii trei ani în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Lansarea proiectului a avut loc astăzi la Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Cantemir.

Proiectul „Reabilitarea clădirilor educaționale din Cantemir – CanTREB” va fi implementat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Asociația Obștească Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstraționale”.

Proiectul prevede reabilitarea termică a patru instituții educaționale din Cantemir: Gimnaziul „Mihai Eminescu”, Liceul „Dimitrie Cantemir”, Grădinițele nr. 1 și 2 din Cantemir și include măsuri de izolare a cădirilor, instalare a cazanelor pe biomasă, optimizare a încălzirii interne și a sistemelor de iluminare, utilizare a energiei solare, precum și îmbunătățirea gestionării energiei și a comportamentului utilizatorului final.

Datorită măsurilor de eficiență energetică, vor fi create condiții mai bune pentru educația și instruirea a peste 900 de copii cu vârsta de 2-17 ani.

De condiții mai bune pentru activitate vor beneficia și 151 maturi care fac parte din personalul instituțiilor educaționale.

De asemenea, va fi posibilă economisirea a până la 50% din consumul energetic al acestor clădiri, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 11% confom Planului de Acțiune privind Energia Durabilă și Climă, reducerea costurilor de exploatare și întreținere a institutiilor de invatamant cu 12%.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.