13:50:37 29.03.2024
Stiri

CENTENAR // „Matricea sufletului românesc”: Costume tradiționale din Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova, expuse la un muzeu din Chișinău

Știri 27.04.2018 14:40 Vizualizări1600 Autor: Ziarul National
CENTENAR // „Matricea sufletului românesc”: Costume tradiționale din Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova, expuse la un muzeu din Chișinău Muzeu.md


Expoziția „Matricea sufletului românesc” care prezintă costume tradiționale de sărbătoare din sec. XIX-XX, provenite din Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova, a fost vernisată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, iar doritorii o po admira până la 30 iunie curent.

Proprietara costumelor, Diana Toma din orașul Buzău, România, le-a colecționat pe parcursul mai multor ani, fiind convinsă de necesitatea salvării și promovării acestei moșteniri strămoșești. „Am simțit că vreau să știu ce e dincolo de semnele cusute pe pânză și așa am pornit în această aventură fabuloasă în matricea sufletului țărăncii românce”, mărturisește colecționara.

Costumele etalate în cadrul expoziției reprezintă simbolic unitatea culturală a românilor de pretutindeni, unitate pe care o sărbătorim în acest an, când se împlinește un secol de la Marea Unire. De asemenea, expoziția anticipează manifestările prilejuite de Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită anual, în Republica Moldova, în ultima duminică a lunii iunie.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md