Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Încălcarea drepturilor omului din regiunea…

Încălcarea drepturilor omului din regiunea transnistreană – un capitol aparte în raportul SUA

Imagine simbol

Cazurile de aplicare a torturii, condiții proaste de detenție, asistență medicală defectuoasă, detenții arbitrare se regăsesc într-un raport anual al Departamentului de Stat al SUA cu privire la respectarea drepturilor omului în R. Moldova.

Investigarea relelor tratamente asupra pacienților din instituțiile psiho-neurologice

Atenția Departamentului de Stat american a atras cazul lui Andrei Brăgută, care a murit în timp ce se afla în custodia poliției, în august 2017, unde a ajuns după un incident în trafic. Raportul descrie în detaliu istoria decesului și cele mai grave probleme de sistem.

În raport se mai menționează că procurorii au refuzat să investigheze plângerile depuse de pacienții din instituțiile psiho-neurologice, punând sub semnul întrebării acuratețea acuzațiilor făcute de persoanele cu dizabilități mintale.

De asemenea, în raport se povestește și despre starea critică din regiunea transnistreană, unde nu a existat niciun mecanism de investigare a presupuselor acte de tortură, iar ca urmare nu au fost pornite cauze penale pentru faptele de oferire a declarațiilor prin constrângere, scrie Promo-LEX.

Detenția arbitrară

Autoritățile constituționale ale R. Moldova nu au respectat standardele privind neadmiterea detenției arbitrare.
În același timp, poliția R.  Moldova reținea zilnic persoane căutate de structurile de forță de la Tiraspol și le transfera în regiunea transnistreană în lipsa unei proceduri echitabile. Anterior, instanțele de judecată naționale au decis că Acordul de colaborare din 1999 între autoritățile constituționale și structurile de forță de la Tiraspol este unul neconstituțional. Totuși, această practică a continuat neoficial.

Libertatea de exprimare în regiunea transnistreană

În regiunea transnistreană nu există o normă specială cu privire la libertatea de exprimare, însă separat, unele norme locale reglementează anumite aspecte ce țin de libertatea de exprimare. În realitate, deși această libertate este garantată, implementarea ei nu este asigurată juridic sau instituțional. Important este faptul că așa numita Constituție a regiunii transnistrene nu garantează locuitorilor dreptul de a recepționa și disemina anumite informații. Pe această cale, sunt limitate și drepturile locuitorilor de a solicita informații despre activitatea instituțiilor publice, spre exemplu. Mass-media locală, dar și rețelele de socializare rămân a fi cele mai importante mijloace de exprimare și surse de informare pentru segmentul de populație interesat în a căuta informații și opinii alternative, însă acestea au continuat a fi persecutate.

În raport se vorbește și despre ancheta penală pornită pe numele membrilor Promo-LEX de către KGB-ul de la Tiraspol, și că apelurile Asociației nu sunt auzite de către autoritățile responsabile, iar accesul liber pentru apărătorii drepturilor omului fiind în continuare interzis.