Credite în valoare de aproximativ 5,7 miliarde de lei. Clasamentul performanței bancare pentru primul trimestru al anului 2018

fgnghn
Foto: basarabia.md

Profitul total acumulat de băncile comerciale în primul trimestru al acestui an constituie 522,3 milioane de lei, doar o singură bancă înregistrând pierderi de circa 8 milioane de lei. De asemenea, de la începutul anului s-au acordat credite noi în valoare de aproximativ 5,7 miliarde de lei, cu aproximativ 5,4% mai mult decât în aceiași perioadă a anului trecut.

Calitatea activelor bancare tinde să se îmbunătățească evidențiind măsurile adoptate de bănci pentru reducerea stocului de credite neperformante. Soldul datoriei la creditele evaluate ca substandard, dubios și compromis a scăzut cu circa 900 milioane de lei în perioada decembrie 2017 – martie 2018, atingând la sfârșitul lunii Martie, valoarea de 5,25 miliarde de lei, sau o pondere de 16,2% din totalul creditelor acordate.

Scăderea soldului de credite este caracteristică doar pentru componenta persoane juridice (-11% f-a-p), în timp ce segmentul populației înregistrează o tendință inversă (+20% f-a-p), dar insuficientă pentru a ameliora semnificativ situația.

Suficiența capitalului ponderat la risc rămâne la un nivel de peste 30% pe întreg sectorul bancar, oscilând în limitele 25% pentru băncile mari și de peste 50% pentru cele mici. În același timp, la nivel agregat volumul de active lichide tinde spre nivelul de 57% din total active, în timp ce la nivel individual se înregistrează valori chiar și de peste 74%, ceea ce relevă că băncile suportă costuri de oportunitate considerabile în lipsa expansiunii creditului.

skjgerlhk

În mod individual, în urma aplicării metodologiei Clasamentului performanței bancare, la sfârșitul lunii martie 2018 rezultatele se prezintă în felul următor.Topul este condus de 4 bănci de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național  – B.C. Moldova-Agroindbank (MAIB), urmată B.C. Mobias-Banca, B.C. Moldindconbank (MICB) și B.C. Victoriabank. Totuși, pe fundalul unor performanțe sporite alte două bănci (BC ProCreditBank; BC BCR Chișinău) înregistrează un avans față perioada precedentă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente