Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Rezultatele băncilor din R. Moldova…

Rezultatele băncilor din R. Moldova în primul trimestru al anului 2018

Activitatea de creditare din R. Moldova înregistrează o ușoară dinamizare a creditelor noi acordate, dar insuficientă, totuși, pentru ameliorarea funcției de intermediere financiară a băncilor. Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a publicat Clasmentul performanței bancare pentru primul trimestru din 2018. Potrivit analizei efectuate, în primele trei luni ale anului, s-au acordat credite noi în valoare de aproximativ 5,7 miliarde de lei, cu aproximativ 5,4% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. 

Totuși, rambursarea creditelor acordate anterior anului 2016 are loc într-un ritm mult mai rapid, ceea ce presupune diminuarea în continuare a soldului total de credite acordate. În același timp, scăderea soldului de credite este caracteristică doar pentru componenta persoane juridice (-11% față de aceeași perioadă a anului trecut), în timp ce segmentul populației înregistrează o tendință inversă (+20% față de aceeași perioadă a anului trecut), însă, insuficientă pentru a ameliora semnificativ situația. Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite sunt B.C. „Moldova-Agroindbank”, B.C. „Moldindconbank” și B.C. „Mobiasbanca”. 

„Chiar dacă soldul total al creditelor se reduce, restructurările bilanțiere desfășurate de unele bănci, avansarea procesului de recuperare sau acțiunile susținute de dialog cu clienții problematici, contribuie la diminuarea, atât a stocului, cât și a ratei de credite neperformante. Drept rezultat, soldul datoriei la creditele evaluate ca substandard, dubios și compromis a scăzut cu circa 900 milioane de lei în perioada decembrie 2017 –  martie 2018, atingând la sfârșitul lunii martie 2018 valoarea de 5,25 miliarde de lei, sau o pondere de 16,2% din totalul creditelor acordate”, se arată în  analiza Expert-Grup.

Clasamentul performanței bancare, martie 2018. Sursa: Expert-Grup
  • Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: BCR Chișinău, B.C. Eximbank și B.C. „EuroCreditBank”;
  • Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: B.C. Eximbank, B.C. „Victoriabank” și BCR Chișinău;
  • Băncile cu cele mai calitative active: B.C. Eximbank; B.C. „FinComBank”  și B.C. „EuroCreditBank”
  • Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: B.C. „Moldindconbank”, B.C. „Moldova-Agroindbank” și B.C. „Mobiasbanca”;
  • Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: B.C. „Moldova-Agroindbank”, B.C. „Moldindconbank” și B.C. „B.C. „Mobiasbanca”.

În mod individual, în urma aplicării metodologiei „Clasamentului performanței bancare”, la sfârșitul lunii martie 2018 topul este condus de 4 bănci de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național: B.C. Moldova-Agroindbank, urmată B.C. Mobiasbanca, B.C. Moldindconbank și B.C. Victoriabank. Totuși, pe fundalul unor performanțe sporite, alte două bănci (BC ProCreditBank și BC BCR Chișinău) înregistrează un avans față perioada precedentă.

Notă: „Clasamentul performanței bancare nu este un indicator pentru adoptarea deciziilor de plasare 
a economiilor sau atragere a finanțărilor. Aceasta reprezintă o sursă de informare asupra 
rezultatelor generate de fiecare bancă în parte, în funcție de nivelul mediu generat de sectorul 
bancar la nivel agregat.”