Sudenții romi au ocazia să beneficieze de o bursă de studii în domeniul Dreptului și Științelor umaniste

Fondul de Educaţie pentru Romi, prin intermediul Centrului Naţional al Romilor, anunţă lansarea Programului de Burse în Drept şi Ştiinţe Umaniste în Republica Moldova pentru anul academic 2018-2019. Programului de Burse în Drept şi Ştiinţe Umaniste reprezintă o bursă academică acordată pe bază de merit, adresată studenţilor romi, care sunt cetăţeni sau rezidenţi permanenţi ai Republicii Moldova, Rusia şi Ucraina.

Pentru a fi eligibili candidații trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

  1. Să se declare deschis etnici romi;
  2. Să fie studenți curenți sau să fie înmatriculaţi la o universitate/un colegiu acreditată de stat, în Republica Moldova, în anul academic 2018-2019;
  3. Studiile la distanță nu sunt eligibile;
  4. Studiile cu frecvență redusă nu sunt eligibile pentru etapa de licenţă, sunt eligibile doar pentru studiile de master și doctorat;

Aplicarea pentru programul de burse va fi efectuată doar online, la următorul link. Termenul limită de aplicare este 14 mai 2018. Versiunea deplină a anunţului poate fi găsită aici.

Descrierea programului

Programul de Burse în Drept şi Ştiinţe Umaniste a fost lansat în anul 2004, la iniţiativa şi cu suportul financiar al Fundației pentru o Societate Deschisă şi Fundaţia Germană „Comemorare, Responsabilitate şi Viitor”. Scopul Programului este de a contribui la dezvoltarea unei mase critice de romi – absolvenţi ai instituțiilor de învățământ superior, care să fie dotați cu abilităţi şi competenţe pentru a deveni profesionişti în domeniilor lor și de a contribui la incluziunea romilor în societate. În perioada 2007-2017, 628 studenţi romi din Republica Moldova, Rusia şi Ucraina au beneficiat de 1898 burse. În Republica Moldova 128 de studenți au fost bursieri ai Fondului de Educație pentru Romi. În anul academic 2017-2018, 18 studente și 12 studenți romi (studii vocaționale – 5 studenți, studii de licență – 16, studii de masterat – 8, și studii de  doctorat – 1 student rom) au obținut suport prin intermediul Programului de Burse în Drept şi Ştiinţe Umaniste.

Notă informativă

Conform Hotărârii Nr. 734 din 09 iunie 2016 cu privire la aprobarea Planului de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă din Republica Moldova pe anii 2016-2020, Guvernul Republicii Moldova îşi asumă angajamentul de a promova sistemul educaţional incluziv şi eficient, bazat pe principiile echităţii, nediscriminării şi respectului diversităţii, care va contribui la integrarea populaţiei de etnie romă. Angajamentul Guvernului Republicii Moldova şi scopul Programului de Burse al Fondului de Educaţie pentru Romi sunt tangenţiale şi urmăresc facilitarea accesului studenților romi la învățământul superior.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.