Un grup de experţi NATO la Ministerul Apărării

Un grup de experţi NATO se află, în perioada 23-27 aprilie, la Ministerul Apărării. Vizita se desfăşoară în contextul  implementării Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI)  în Republica Moldova.

Potrivit şefului direcţiei Politici de Apărare şi Planificare a Apărării, colonel Alexandru Harea, activitatea are ca scop acordarea sprijinului necesar ţării noastre pentru elaborarea şi implementarea prevederilor proiectelor documentelor de planificare a apărării privind dezvoltarea sistemului naţional de apărare şi construcţia Forţelor Armate pe termen lung, precum şi analiza sarcinilor ce derivă din succesiunea finalizării fazei I a DCBI, axate pe reformarea şi modernizarea Armatei Naţionale.

Colonelul Harea a specificat că experţii DCBI au planificate şedinţe de lucru cu reprezentanţii Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, precum şi vizite  de documentare la Baza militară de instruire a Armatei Naţionale şi Brigada “Dacia” din Cahul.

 Activitatea respectivă face parte din acţiunile de aprofundare a cooperării cu partenerii strategici de dezvoltare şi schimb de experienţă pentru asigurarea creşterii capacităţilor de apărare  a Armatei Naţionale.

De notat că în iunie 2015, Republica Moldova a fost acceptată de către Alianţa Nord-Atlantică ca parte a DCBI, Ministerul Apărării fiind desemnat în calitate de instituţie responsabilă pentru implementarea acesteia. DCBI are drept scop consolidarea capacităţii de apărare a Republicii Moldova şi presupune un pachet de asistenţă divizat în două faze.

În cadrul primei faze, Ministerul Apărării a conlucrat cu experţii internaţionali delegaţi de către Alianţă pentru acordarea suportului şi consultanţei în elaborarea documentelor de politici.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.