26/04/2018

Gheorghe Cavcaliuc are 35 de ani, epoleți de colonel și funcția de șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției. În 2017 acesta nu și-a declarat întreaga avere. Mai exact, apartamentele primite în dar de cei doi copii ai săi de opt ani și 11 ani.

Prima locuință are 58 de metri pătrați și se află într-un bloc nou de pe strada Bucuriei din Chișinău. Cel de-al doilea apartament are 91 de metri pătrați și se află într-un bloc de pe strada Ceucari. Peste trei luni de la donație, locuința de pe strada Ceucari a fost vândută. Detalii, AICI și AICI

În declarația de avere pentru anul 2017 Cavcaliuc a evitat să raporteze cele două apartamente, dar și venitul obținut din vânzarea unuia dintre ele. (Detalii, AICI) Asta deși persoanele publice sunt obligate să declare proprietățile tuturor membrilor familiei, inclusiv a copiilor minori și a persoanelor aflate la întreținere.

Reporter: De ce nu ați declarat cele două apartamente ale copiilor, iar unul l-ați și vândut? Venitul nu l-ați declarat.
Gheorghe Cavcaliuc: Eu nu am apartamente, vorbim după asta. Eu mă grăbesc. Vă aștept pe 15 mai la mine și după aia vă dau toate explicațiile.

Deși susține că nu are apartamente, peste o săptămână de la realizarea acestui interviu, mai exact pe 11 aprilie 2018, Cavcaliuc a depus repetat declarația de avere. Aici găsim deja apartamentul din strada Bucuriei primit în dar de către mezinul familiei.

În același timp, Cavcaliuc a anticipat lucrurile și a mai declarat o locuință de 68 de metri pătrați din același bloc. (Detalii, AICI) Apartamentul a fost primit în dar de către fiul mai mare al colonelului de poliție la începutul acestui an și ar urma să figureze în declarația de avere pentru 2018. Dar nici de data aceasta Cavcaliuc nu a declarat tot. A uitat să raporteze venitul obținut din vânzarea apartamentului din strada Ceucari. Detalii, AICI

DONATORII – PĂRINȚII
În toate cazurile donatorii au fost părinții colonelului de poliție. Acum trei ani, Petru și Parascovia Cavcaliuc au cumpărat în blocul de pe strada Bucuriei trei apartamente. În prezent în proprietatea lor a rămas doar un apartament de 107 metri pătrați. În el își are oficiul fosta soție a lui Cavcaliuc – Eugenia, care este notar. Detalii, AICI și AICI

Blocul de pe strada Bucuriei a fost dat în exploatare la sfârșitul anului 2014 și se află în imediata apropiere a Inspectoratului Național de Investigații, instituție la care Cavcaliuc tocmai lucra în acel an. Prețul unui metru pătrat a fost de 540 de euro. Dacă e să calculăm conform prețului de piață, reiese că pentru cele trei apartamente părinții lui Gheorghe Cavcaliuc au cheltuit aproximativ 125 de mii de euro, ceea ce însemna atunci aproape două milioane și jumătate de lei.

PETRU CAVCALIUC, tatăl lui Gheorghe Cavcaliuc: Eu vă explic și mai multe întrebări de acestea să nu am. Am 15 ani în Italia. La mine sunt hârtiile, documentele, toate celea sunt la soție. Soția încă înaintea mea s-a dus în Italia și acum e tot acolo. Înseamnă că este de unde sau nu?

cavcaliuc-captura-videoPROFIL DE COLONEL
Gheorghe Cavcaliuc lucrează în poliție de 15 ani. Și-a început activitatea profesională ca inspector în cadrul Serviciului Poliția Criminală din Comisariatul Strășeni, raionul lui de baștină. Apoi a avansat până la șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, funcție pe care o deține deja de mai bine de trei ani. Detalii, AICI

Din declarațiile de avere pentru ultimii șase ani reiese că, în mare parte, Cavcaliuc și-a întreținut întreaga familie din salariul de polițist. Dacă în 2012 era remunerat lunar cu aproape șapte mii de lei, ulterior salariul acestuia a crescut treptat și a ajuns, în 2017, până la circa 20 de mii pe lună. În schimb fosta lui soție doar într-un singur an a avut un venit de șase mii de lei. Detalii, AICI

Plus la asta, în ultimii șase ani, Cavcaliuc a mai declarat venituri din vânzarea unei firme și a unui Mercedes, din care a încasat peste 600 de mii de lei. Alți 10 mii de euro i-a primit sub forma unei donații. În declarațiile de avere există și unele neclarități. De exemplu, din 2009 până în 2014 Cavcaliuc a deținut un apartament de 38 metri pătrați, un beci și un spațiu comercial. Ulterior imobilele nu s-au mai regăsit în declarații, respectiv nu știm ce a făcut cu ele.

Am vrut să aflăm mai multe de la colonelul de poliție, însă Cavcaliuc ne-a spus că va discuta cu noi abia peste o lună și jumătate din ziua în care l-am abordat pentru comentarii.

În schimb, din 2016 Cavcaliuc declară că și-a finisat construcția vilei de 180 de metri pătrați din satul Trușeni (Detalii, AICI), despre care spune că valorează doar circa 230 de mii de lei sau puțin peste 11 mii de euro. Cu acești bani în Chișinău poți cumpăra doar o garsonieră.

Colonelul de poliție mai are în proprietate două terenuri, iar de anul trecut a luat în folosință două automobile, despre care declară că au o valoare de zero lei. Mai exact, este vorba de o Toyota Corolla din 2005, cu o valoare de piață de 6 mii de euro, și un Mercedes fabricat în 2016. Cele mai ieftine modele de astfel de mașini costă cel puțin 35 de mii de euro.

Liuba ȘEVCIUC


Acest subiect a fost realizat de RISE Moldova cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea controlului public asupra integrităţii persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică (anul IV)”, implementat de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” în parteneriat cu RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei sau a Asociației ADEPT. Instituția finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul investigațiilor publicate.
logos

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


RISE LEAKS


Comenteaza acest articol