Postul vamal Giurgiulești va beneficia de o nouă zonă de control vamal

Postul vamal Giurgiulești va beneficia de o nouă zonă de control vamal, menită să elimine staționările de autocamioane din proximitatea punctului de trecere.

Guvernul a aprobat astăzi alocarea terenului necesar pentru construcția noului perimetru de control vamal.

Potrivit seciziei, situat la circa 3 km de hotar, noua platformă va contribui la fluidizarea traficului transfrontalier în regiunea de sud a țării, oferindu-le agenților economici și transportatorilor condiții mai bune în cadrul procedurilor de vămuire. Pentru locuitorii comunei aceasta va însemna eliminarea inconveniențelor create de staționarea camioanelor și emisiile de gaze de eșapament.

Conform conceptului promovat, toate procedurile vor fi efectuate în noua zonă de control vamal, urmând ca în punctul de trecere să fie efectuată doar înregistrarea traversării și autorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera vamală.

În același timp, suprafața de aproape 1,3 ha de teren alocată va permite construcția și amenajarea mai multor elemente de infrastructură necesare pentru efectuarea unui control vamal operativ, cu menținerea concomitentă a tuturor rigorilor de control și securitate.

Potrivit proiectului, noua zona ar urma să dispună de o parcare prevăzută pentru aproximativ 60 de autocamioane, un depozit, o încăpere pentru efectuarea controlului fizic, spațiu pentru inspectarea non-intruzivă, precum și o cameră pentru corpurile delicte.

La 28 decembrie 2017, un asemenea obiectiv de infrastructură a fost dat în exploatare în apropiere de postul de frontieră Otaci, unde este înregistrat un flux sporit de automarfare. Construcții similare sunt preconizate și în proximitatea posturilor vamale Sculeni și Costești.

Tot astăzi, Executivul a aprobat alocarea a 0, 3132 ha de terenuri pentru construcția unui nou scaner staționar la postul vamal feroviar Ocnița. Echipamentul de scanare este donat de către Guvernul Chinei în cadrul unui proiect care prevede construcția unui scaner staționar și la Aeroportul Internațional Chișinău. Costul total al investițiilor se cifrează la 5,7 milioane dolari.

Primul scaner staționar a fost instalat în postul vamal Leușeni, fiind, la fel, donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.