(foto, video) Copiii de etnie romă din satul Vulcănești, frecventează școala de zece ori mai mult decât anul trecut, grație unui proiect UNICEF

pp

Din 85 de copii romi din Vulcănești, Nisporeni, 70 au început să frecventeaze școala și au rezultate academice bune, datorită unui proiect implementat de UNICEF. Proiectul a urmărit schimbarea situației din sat, populat de romi. Anul trecut, doar șapte copii mergeau la ore.

Pedagogii din școlile din Vulcănești și Cioresti aplică noi metode de lucru, centrate pe copil. Majoritatea părinților care trăiesc în satul Vulcănești sunt interesați de reușita școlară a copiilor lor. Asociația locală a romilor încurajează copiii romi să meargă la școală.

33

„Mie foarte mult îmi place la școală. Aș spune și altora să vină la școală, să învețe, ca să știe carte”, spune Renata Caracuian, elevă în clasa a 8-a.

În cadrul proiectului, copiii romi din satul Vulcănești, raionul Nisporeni, au beneficiat timp de un an și jumătate de oportunități de învățare care le permit să participe activ la educație.

„Copiii de etnie romă se numără printre cei mai marginalizați și mai excluși din întreaga lume”, a declarat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova, adăugând că „Republica Moldova nu este o excepție, iar Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului îndeamnă Moldova să asigure dreptul la educație obligatorie și gratuită pentru toți copiii, atât la nivel primar cât și secundar.”

11

„Datorită colaborării strânse cu părinții copiilor romi, formarea de noi atitudini și implicare lor activă în asigurarea unei educații de calitate pentru copiii lor, proiectul a fost un succes”, a declarat Ion Babici, președintele Centrului de Resurse pentru Tineret Dacia.

22

 UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente