Copiii moldovenilor plecați în străinătate vor învăța limba română. Au fost lansate materiale didactice pentru diasporă

foto-_m3_3870

Copiii din diasporă vor putea studia limba română prin intermediul nor materiale didactice elaborate în mod special pentru ei. Agenția ONU pentru Migrație în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Biroul Relații cu Diaspora a lansat, în cadrul unei conferințe un  ghid, curriculum și manual „Învățăm limba română împreună. Primii pași”. Materialele respective au fost elaborate în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”.

„Este foarte important ca generația tânără, născută în străinătate, să aibă toate condițiile necesare pentru a comunica în limba maternă. MECC a oferit suport logistic experților OIM care au elaborat curriculumul la limba română pentru copiii din diaspora și va continua să sprijine asemenea inițiative”, a declarat secretarul de stat, Andrei Chistol.

Manualul „Învățăm limba română împreună” este destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani, din familii mixte sau reintegrate, cu un nivel minim/diferit de cunoștinţe, care doresc să însuşească limba română, prin cultură şi civilizaţie, în cadrul unui învăţământ non-formal.foto-_m3_3866

Pentru acest segment eterogen de copii, limba vorbită acasă, cea de şcolarizare şi cea/cele de socializare sunt diferite. Prin urmare, manualul respectiv este nu doar atractiv, grație suportului audio realizat la nivel profesionist, dar și adaptat contextului sociocultural și necesității de păstrare a identității naționale.

Materialele didactice vor fi distribuite celor 10 Centre  Educaționale din diaspora și vor include și Ghidul metodologic elaborat pentru facilitarea procesului de predare-învățare a limbii române peste hotare. În decursul anului curent urmează să fie procurate alte 500 de abecedare „Albinuța” pentru copiii din diaspora, continuându-se astfel inițiativa lansată anul trecut de Guvernul Republicii Moldova.

Proiectul a fost finanțat de Fondul pentru Dezvoltare Internațională al Organizației Internaționale pentru Migrație

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente