Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert-Grup: Economia țării ar putea…

Expert-Grup: Economia țării ar putea suferi din cauza cheltuielilor din timpul cursei electorale din acest an

Maratonul electoral în care a intrat R. Moldova în acest an s-ar putea transforma într-o constrângere majoră pentru economia națională în anii ce urmează, susțin experții Centrului analitic independent „Expert-Grup” în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a conferinței bianuale MEGA.
Experții au constatat că economia R. Moldova are un ritm de creștere prea lent și mic, încât nu poate face față alegerilor frecvente care au loc în țara noastră.

„Fenomenul de îmbătrânire al populației și insuficiența de capital privat vor împiedica relansarea durabilă a economiei naționale, PIB-ul potențial urmând un trend descendent. Pentru impulsionarea economiei până la niveluri optime de creștere (7-8%), reformele de ameliorare a climatului de afaceri trebuie să continue în paralel cu o serie de politici care ar spori nivelul de încredere a investitorilor în stat și în perspectivele economice ale acestuia”, este de părere Adrian Lupușor, director executiv Expert–Grup.

Pe lângă factorii electorali, experții se arată îngrijorați și de nivelul înalt al discrepanței fiscale, care subminează capacitatea instrumentului bugetar de a contribui mai activ la dezvoltare. Acesta, alături de încetinirea creșterii productivității muncii și a salariilor, vor limita potențialul de creștere al economiei în anul următor.

La mai bine de 3 ani de la fraudele bancare atenția partenerilor externi și cea a instituțiilor financiare de creditare continuă să fie îndreptată către evenimentele din acest sector. În mare parte acesta arată că aceștia încă nu au încredere în sistemul bancar din țara noastră. Cea mai recentă evaluare a sectorului financiar național realizată de FMI menționează că o serie de probleme persistă și mai multe acțiuni urmează a fi pe deplin realizate, astfel încât progresul atins să devină unul ireversibil.

„Investitorii străini par mai degrabă reticenți în vederea accederii sau chiar continuării activității în băncile autohtone, temerile fiind legate de dimensiunea relativ mică a economiei naționale, intermedierea financiară redusă, precum și ecourile lăsate de frauda bancară. Mai mult ca atât, nici performanțele financiare individuale ale băncilor nu prezintă perspective sigure. Deși înregistrează profit, acesta nu este rezultatul expansiunii activității de creditare, ci mai degrabă un efect temporar al conjuncturii monetare care poate fi luat în calcul doar pe termen scurt”, susțin experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

În 2018 vor fi disponibile practic toate ingredientele unei creșteri economice calitative: inflație temperată, an agricol favorabil, asistență externă care va face posibilă creșterea investițiilor publice, un nivel sporit de lichiditate în sistemul bancar, remiteri în creștere, precum și un mediu economic extern favorabil. Acești factori vor putea asigura o creștere economică rapidă și durabilă doar în contextul unor reforme calitative, care vor ameliora încrederea investitorilor și populației în guvernare: reforma administrației publice, reforma sistemului de planificare strategică, fortificarea capacităților și asigurarea independenței instituțiilor anti-corupție și de integritate, fortificarea capacităților instituționale în domeniul implementării și monitorizării Acordului de Asociere cu UE, sporirea nivelului de transparență și guvernanță în sectorul financiar-bancar, iar reformele în sectorul bancar trebuie să se deruleze în paralel cu progresul investigațiilor pe marginea fraudelor bancare și recuperării banilor furați, constată membrii Expert-Grup.