Dreptul la asociere ar putea fi inclus în Constituţia Republicii Moldova în deplinătatea formelor sale!

Dreptul la asociere ar putea fi inclus în Constituţia Republicii Moldova în deplinătatea formelor sale. Comisia juridică, numiri și imunități a examinat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a Legii Supreme și va propune plenului Parlamentului examinarea acestuia.

Potrivit proiectului, va fi modificat art. 42, care va stipula că orice persoană are dreptul de a se asocia liber cu alte persoane, inclusiv de a constitui sindicate sau patronate, precum şi de a se afilia la acestea.

Exercitarea dreptului la libera asociere poate fi limitată numai în cazurile expres prevăzute de lege, dacă această limitare constituie o măsură necesară într-o societate democratică, pentru asigurarea securităţii naţionale, a ordinii publice, prevenirea infracţiunilor, protejarea sănătăţii, moralei sau a drepturilor şi libertăţilor altor persoane.

În prezent,  Constituţia Republicii Moldova divizează libertatea de asociere în două componente – libertatea întemeierii şi afilierii la sindicate şi libertatea partidelor şi a altor organizaţii social-politice.

Constituţia nu prevede expres libertatea generală de asociere în alte forme, deşi acest drept este garantat în virtutea tratatelor internaţionale în materia drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Pe plan internaţional, dispoziţii referitoare la dreptul de asociere se regăsesc în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, în Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, precum şi în Pactul cu privire la drepturile civile şi politice.

Proiectul urmează a fi votat de plenul Parlamentului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.