Principală  —  IMPORTANTE   —   (Video/LIVE TEXT) Ședința CSM: sunt…

(Video/LIVE TEXT) Ședința CSM: sunt luate decizii importante pentru sistemul de justiție din R. Moldova

În ședința din 25 aprilie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt luate decizii importante pentru sistemul de justiție din R. Moldova. Primul subiect pe ordinea de zi se referă la desemnarea câștigătorului concursului pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Unicul pretendent înscris în competiție este judecătorul Ion Druță. Anume candidatura acestuia urmează a fi examinată de membrii CSM, cei care vor decide dacă o înaintează sau nu plenului Parlamentului pentru numire în funcție. În aceeași ședință urmează a fi desemnat câștigătorul concursului pentru un fotoliul vacant de judecător la CSJ, iar procurorul general va cere acordul membrilor Consiliului pentru pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a unui magistrat, numele căruia nu a fost făcut public.

15.10: Consiliul Superior al Magistraturii decide eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a judecătorului Oleg Ciumaș, de la Judecătoria Bălți. Decizia CSM vine după o sesizare a Procurorului General, Eduard Harunjen.

14.57: Învingătoare a concursului pentru funcția de judecător la Judecătoria Orhei a fost desemnată Alexandra Romanaș, care până acum a fost asistent judiciar la Curtea Supremă de Justiție

14.41: Se examinează chestiunea cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de judecător la Judecătoria Orhei (sediul central). Sunt 6 pretendenți.

Ora 14.40: Membrii CSM acceptă candidatura Elvirei Lavciuc și o propun pentru funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Orhei. Candidatura sa urmează a fi aprobată de președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Ora 14.31: Se discută desemnarea candidaturii pentru funcţia vacantă de vicepreședinte al Judecătoriei Orhei. Singura pretendentă este judecătoarea Elvira Lavciuc, care până acum a activat la Judecătoria Șoldănești. Candidata răspunde întrebărilor membrilor CSM.

Ora 14.30: Președintele CSM, Victor Micu, anunță că niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru suplinirea funcţiei vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiţie. Se anunță un nou concurs.

Ora 14.20: CSM înaintează candidatura lui Ion Druță Parlamentului spre a fi aprobată. Vedeți aici Portretul noului președinte desemnat al CSJ: hotărârile controversate, averea și finul ministru.

Ora 14.14: S-a încheiat sesiunea de întrebări-răspunsuri. Membrii Consiliului s-au retras în deliberare.

Ora 14.12: Întrebat cum comentează faptul că el este singurul candidat, Ion Druță a răspuns: „Eu nu vreau să dau detalii, dar poate nu fiecare om vrea să iasă în vizorul public. Nu pot acum să mă expun”.

Ora 14.10: Ion Druță răspunde întrebărilor membrilor CSM.

Ora 14.06: Membrii CSM examinează primul subiect de pe ordinea de zi cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de președinte al Curții Supreme de Justiție, concurs la care s-a înscris un singur candidat – judecătorul Curții Supreme de Justiție Ion Druță.

Ordinea de zi a ședinței din 25 aprilie a CSM poate fi vizualizată AICI.