CNA: În primul trimestru, numărul infracţiunilor de corupţie a fost în creştere. 68% au fost comise în capitală şi în centrul țării

CNA a anunțat astăzi că, în primul trimestru al anului, numărul total al infracţiunilor de corupţie înregistrate a fost în creştere, iar apelurile la linia anticorupţie s-au dublat. Totodată, 68 la sută din actele de corupţie, documentate de CNA, au fost comise în capitală şi în raioanele din centrul republicii.

De asemenea, în primele trei luni ale anului curent, ofiţerii de investigaţie ai Centrului Naţional Anticorupţie au depistat 247 de infracţiuni sau cu 14 la sută mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, 209 sunt acte de corupţie şi conexe corupţiei, 2 infracţiuni de spălare de bani şi 36 de alte categorii de infracţiuni.

Potrivit genurilor de infracţiuni, traficul de influenţă se situează pe primul loc – 68 de cazuri, urmat de abuzul de putere sau abuzul de serviciu – 43 de cazuri; coruperea pasivă – 40, coruperea activă – 31, excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu – 13 şi altele.

Printre instituţiile şi domeniile, vizate în dosarele CNA, se numără:  justiţia şi afacerile interne, securitatea bugetului şi patrimoniului public; administraţia publică locală; sectorul privat; medicina; învăţământul,  serviciul militar, etc.

În calitate de subiecţi ai infracţiunilor de corupţie şi conexe corupţiei depistate au figurat 30 de factori de decizie din cadrul autorităților publice locale; 17 persoane din domeniul ocrotirii sănătăţii; 9 inspectori de poliţie; 3 conducători de instituţii autonome şi subdiviziuni din cadrul autorităţilor publice; 3 directori de întreprinderi şi organizaţii de stat; un procuror; un director de agenţie.

La Linia Naţională Anticorupţie (0-800-55555) au fost recepţionate 819 apeluri de la cetăţeni sau cu 400 mai multe decât în perioada analogică a anului 2017. În majoritatea cazurilor, oamenii s-au plâns pe abuzuri comise în justiţie, ministere, autorităţi centrale şi locale, învăţământ, medicină şi sectorul privat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.