/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

În Chișinău va apărea un nou muzeu. Investiția pentru deschiderea acestuia s-ar putea ridica la circa 1 milion de EURO

missing
25 aprilie 2018, ora 12:32

Totul va fi posibil în baza acordului de colaborare încheiat între S. A. „Apă-Canal Chișinău”, şi S.C. „Aquaserv SA Tulcea”, cu susținerea Guvernelor de pe ambele maluri ale Prutului. Muzeul Apei va fi deschis în clădirea Turnului de apă un. Acesta va fi un Muzeu generalist în care se vor regăsi diferite instalații și echipamente, fotografii și acte istorice ale furnizorului de apă din diferite etape. Scopul este de a educa vizitatorii în ceea ce privește resursele de apă, economisirea acestora, și nevoia implementării în permanență a tehnologiilor moderne de tratare a apei potabile în condiții de siguranță, epurarea apelor uzate, precum și metodele consumului rațional de apă.

Locația Muzeului nu este întâmplătoare, căci Turnul de apă, numit și Muzeul orașului Chișinău, a fost zidit în 1892 după proiectul întocmit de celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi, pe cel mai înalt punct al orașului vechi. Demunirea de Turnul de apă vine de la faptul că aici, la început, îşi avea sediul instituţia furnizoare de apă potabilă din capitală. Odată cu construcția turnului a apărut și prima rețea de canalizare din Chișinău, elaborată pe timpurile primarului Carol Schmidt. Acesta alimenta cu apă zona centrală a orașului, cu o capacitate de 200 mii de căldări de apă pe zi.

Aceste evenimente importante din istoria oraşului oferă ACC dreptul moral de a aduna toate vestigiile istorice, legate de alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate a mun. Chişinău într-un Muzeu al Apei, care ar completa o nişă importantă în complexul muzeistic al capitalei.

Muzeul de la Chișinău va fi construit și amenajat după modelul altor muzee. Precizăm că, în Europa sunt doar 18 muzee dedicate apei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram