”DA” sau ”NU”. Ce au răspuns locuitorii capitalei la un sondaj privind unirea R.Moldova cu România

Locuitorii municipiului Chișinău sunt favorabili unirii cu România, 55% dintre aceștia au răspuns ”DA” pentru unirea cu România, iar răspunsurile de ”NU” au o proporție de 45 la sută.

Date în acest sens arată o consultare publică pe subiectul unirii Republicii Moldova cu România, efectuată în municipiul Chișinău în perioada 1-19 aprilie.

Chestionarea a avut loc pe trei platforme, răspunsurile fiind primite de la respondenți chestionați la domiciliu în proporție de 45,62%, de pe platforma online www.decid.md – 45,33%, iar la corturile instalate în raza municipiului – 9,05%.

Vorbitorii de română s-au pronunțat în proporție de 62% pentru unirea cu România, iar 38% au răspuns cu ”NU” la întrebarea din chestionar. Respondenții vorbitori de limbă rusă, în proporție de 69 la sută, s-au arătat împotriva unirii cu România, iar 31 la sută s-au arătat a fi favorabili unirii.

Analiza vârstei respondenților arată în felul următor: 29% sunt persoane cuprinse între 18-29 de ani, 34% au între 30-49 de ani, 32% sunt persoane ce au 50-69 de ani, iar 5% au indicat o vârsta de peste 70 de ani.

Totodată, 51% din respondenți au fost femei, iar 49% au fost bărbați. Răspunsurile colectate de la bărbați, în proporție de 56%, au fost pentru unirea cu România, iar 44% s-au arătat a fi împotrivă. Răspunsurile analizate de la femei arată o proporție de 54% de ”DA” pentru unirea cu România și 46% de ”NU” unirii cu România.

Analiza datelor din sectoare și suburbii arată în felul următor: Sectorul Botanica: 50% – DA, 50% – NU; Sectorul Buiucani: 55% – DA, 45% – NU; Sectorul Centru: 53% – DA, 47% – NU; Sectorul Ciocana: 57% – DA, 43% – NU; Sectorul Râșcani: 62% – DA, 38% – NU; Suburbiile Chișinău: 61% – DA, 39% – NU.

În cadrul cercetării au fost chestionate 79 741 de respondenți, cu vârsta de peste 18 ani din municipiul Chișinău. Rezultatele cercetării au o marjă de eroare de 3%.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.