Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Cine este și ce…

(doc) Cine este și ce avere declară noul primar interimar al capitalei, desemnat de Silvia Radu

Foto: facebook.com/ruslan.codreanu

Silvia Radu a renunțat astăzi la funcția de primar interimar al mun. Chișinău și a delegat atribuțiile sale viceprimarului Ruslan Codreanu. Acesta va asigura interimatul până când chișinăuienii vor alege un alt edil al capitalei. Decizia Silviei Radu vine după ce a fost înregistrată în calitate de concurent electoral la alegerile din 20 mai, când se dă bătălia pentru mandatul de un an în funcția de primar general al Chișinăului.

Ruslan Codreanu este viceprimar din 6 noiembrie 2017, atunci când a fost desemnat de Nistor Grozau, cel care la acea perioadă exercita atribuțiile ex-edilului Dorin Chirtoacă, judecat în două dosare penale. În aceeași zi, Grozavu a desemnat-o și pe Silvia Radu viceprimară, iar la scurt timp a avansat-o în fotoliul de primară interimară.

Potrivit CV-ului publicat pe pagina Primăriei, până a accede la conducerea Primăriei, Ruslan Codreanu a fost consilier municipal și președinte al Fracțiunii Partidului Popular European din Moldova din CMC, funcți în care a acces în iulie 2015.

Din 2015 și până în prezent, Codreanu este moderator pe subiectul reformarea sistemului public și expert în reforma Primăriei mun. Chișinău la Institutul pentru Politici și Reforme  Europene, IPRE. Între martie 2008 – martie 2015, acesta a activat la  Cancelaria de Stat a Guvernului Republicii Moldova, din 2013 exercitând funcția de șef al Direcției generale coordonarea politicilor, a asistenței externe și reforma administrației publice centrale. Anterior, între martie 2004 – martie 2008, Codreanu a ocupat mai multe funcți în cadrul Direcției ajustări economice în procesul de integrare europeană  a Ministerul Economiei și Comerțului a R. Moldova, de la  cea de specialist, la cea de șef al Direcției.

Codreanu a făcut licența în domeniul istoria și economia Uniunii Europene la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România, iar diploma de master executiv în Management Public a luat-o la Hertie School Of Governance din Berlin, Germania.

Potrivit actului de avere și interese pentru 2017, familia a avut venituri de peste 292 de mii de lei: 12 mii de lei constituie salariul să de viceprimar pentru două luni din 2017, cu 22 358 de lei a fost remunerat în funcția de consilier municipal, cu 60 050 de lei a fost plătit de Secretariatul Parlamentului, iar 82 514 reprezintă remunerarea în calitate de expert la IPRE.  Soția acestuia a contribut la bugetul familiei cu 115 209 lei – salariul la Institutul pentru Politici Publice.

Din 2014, familia Codreanu deține în proprietate un apartament cu suprafața de 92,1 m.p., despre care afirmă că valorează peste jumătate de milion de lei.

Soții Codreanu conduc un automobil de marca Opel Corsa, fabricat în 2007 și un Wolksfagen Jetta, fabricat în 2013, dobândit în 2016.

Familia declară că deține numerar în monedă națională și/sau în valută străină care depășește suma a 15 salarii medii pe economie și care nu face obiectul unor depuneri în instituții financiare și alte documente care încorporează drepturi patrimoniale.

Foto antet: facebook.com/ruslan.codreanu.3