Sistem fotovoltaic, instalat la Școala Profesională Nr. 4 din Bălți. Energia electrică produsă urmează a fi vândută

Un sistem fotovoltaic ca va produce energie electrică a fost instalat în cadrul Școlii Profesionale Nr. 4, mun. Bălți. Echipamentul modern va fi utilizat de către profesori/maiștri electricieni în procesul de instruire a viitorilor specialiști.

Totodată, energia electrică produsă de sistemul fotovoltaic urmează a fi vândută, iar venitul generat va fi utilizat pentru susținerea procesului de instruire la meseria electrician, care include costuri pentru: consumabile, material de învățare, dar și bonus pentru profesori/maiștri.

Proiectul-pilot a fost implementat ca urmare a semnării Acordului de colaborare tripartit între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Școala Profesională nr. 4 din mun. Bălți și Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED).

În cadrul evenimentului, de lansare secretarul de stat, Angela Cutasevici, s-a arătat convinsă că acest proiect va fi unul de succes, iar această încredere o transmite echipa Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein, care pe parcursul colaborării cu ministerul a demonstrat calitate, eficiență și acțiuni bazate pe rezultate.

”Un avantaj al acestui proiect este generarea de noi venituri, o activitate care ia tot mai mare amploare în cadrul sistemului de învățământ profesional tehnic și sper că în următoarea perioadă să aprobăm un cadru normativ eficient pentru instituțiile de învățământ din perspectiva economico-financiară, astfel încât acestea să genereze venituri proprii, dar și mai important – să ofere posibilitatea elevilor de a fi instruiți și pregătiți pentru încadrarea în câmpul muncii”, a spus ea.

Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) susține sistemul învățământului profesional tehnic secundar (ÎPTS) din Republica Moldova, începând cu 2008. Una dintre numeroasele activități realizate în domeniul ÎPTS este sprijinul material al școlilor-partenere, care în ultimii 9 ani a constituit peste 2 milioane Euro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.