/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Ce spun locuitorii Capitalei despre demolarea Palatul de Cultură al Sindicatelor: „Indiferent ce nu ar construi, este o obrăznicie”

missing
24 aprilie 2018, ora 18:47

În locul clădirii de pe strada Kiev urmează a fi construit un hipermarket – o investiție germană. Zona a fost îngrădită încă acum două săptămâni. Reprezentanții companiei germane au comunicat pentru TV8 că monumentul istoric din acest loc va fi restaurat.

„În acest scop, în urma colaborării cu arhitectul responsabil pe restaurarea monumentelor istorice, avem deja pregătit proiectul ce prevede lucrările de conservare a panourilor de mozaic. O parte din acestea vor fi integrate pe clădire, iar altă parte va fi donată,” susține Cristina Aramă, PR și Comunicare Kaufland.

Potrivit directorului general al Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Stefăniţă, mozaicul reprezintă un obiect de patrimoniu înscris în Registrul monumentelor și este o operă de artă.

„Noi am îndreptat agentul economic către un arhitect de categoria 4, care are dreptul de proiectare asupra operelor de artă, monumentelor și tot ce este cu statut protejat. Acum, agentul economic este obligat să conserveze și să restaureze această operă cu statut protejat”, susține Ion Ștefanita, director general AIRM.

În legătură cu acest caz, s-a autosesizat și Ministerul Culturii. Potrivit Serviciului informare și comunicare cu mass-media, există două soluții: fie mozaicul să fie lăsat intact pe cei doi pereți, fie să fie extras și restabilit ulterior pe noua clădire. Locuitorii au păreri împărțite în privința demolării clădirii.

„Indiferent ce nu ar construi, este o obrăznicie. O construcție fundamentală să o distrugi în alte scopuri. Ar fi putut să mai fie exploatată.”

„Să vedem, poate va fi ceva mai frumos. Deja era totul vechi, rău, trebuie din când în când înnoit. Sunt de acord să fie, doar să fie frumos.”

„Acum ne râdem de ce au stricat, pentru că era clădirea bună, de ce o strică ei așa? Mai bine trebuia să o prefacă în ceva, eu știu.”

„Of, mie nu îmi place că ei distrug totul aici. A fost construit cândva pentru a fi folosit. Putea fi folosit pentru ceva. Îmi este jale de această clădire, de acest mozaic care era aici.”

Documentele de autorizare a demolării au fost emise fostei proprietare „Regata Imobiliare” încă în decembrie 2017, scrie RISE-Moldova. Între timp, Societatea cu Răspundere Limitată KAUFLAND a intrat în posesia clădirii printr-un contract de vânzare/cumpărare, cu plata în rate, la 20 martie 2018. Clădirea a fost cumpărată la pachet cu fosta cafenea „Guguță”, deținută de compania Finpar Invest SRL – piesă de rezistență în imperiul imobiliar al lui Vlad Plahotniuc.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram