Thailanda se oferă a fi gaza summitului Trump-Kim, care ar putea avea loc în iunie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Thailanda s-a declarat pregătită marți să fie gazda mult așteptatului summit între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-Un, care ar putea avea loc în iunie, informează France Presse.

„Thailanda este gata să faciliteze și să găzduiască discuțiile”, a declarat ministrul de externe thailandez Don Pramudwinai într-o conferință de presă.

Această țară din Asia de Sud-Est – aliată istorică a SUA și care întreține de asemenea relații diplomatice cu Coreea de Nord – nu a primit cu toate acestea o cerere în acest sens, a precizat ministrul.

Contactată de AFP, ambasada americană din Bangkok, cea mai importantă din regiune, a refuzat să comenteze respectiva declarație.

Anterior, Donald Trump a indicat că cinci locuri sunt examinate pentru summitul prevăzut „probabil la începutul lunii iunie”, dar fără să ofere alte precizări.

Nr. 2 al juntei thailandeze, Prawit Wongsuwon, se află în prezent în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu ministrul apărării James Mattis și cu înalți responsabili din domeniul securității interne, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării thailandez, Kongcheep Tantravanich.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un va face un gest istoric vineri deplasându-se pentru prima oară în Sud pentru un summit cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, care are drept scop concretizarea speranțelor de pace între cei doi vecini.

Soarta arsenalului nuclear al Phenianului urmează să se afle în centrul discuțiilor între cei doi conducători, care ar putea aborda de asemenea problema unui tratat de pace pentru a pune capăt în mod oficial războiului din anii 1950-1953.

După luni de tensiuni intense, o spectaculoasă încălzire a început în peninsulă de când Kim Jong-Un a anunțat la 1 ianuarie, spre surprinderea tuturor, că țara sa va participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, în Coreea de Sud.

Sâmbătă, el a anunțat un moratoriu privind testele nucleare și tirurile cu rachete balistice cu rază lungă de acțiune nord-coreene, afirmând că obiectivele au fost atinse.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...