Mai mulți imigranți, răniți noaptea trecută în insula Lesbos după ciocniri cu extrema-dreaptă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel puțin zece imigranți și refugiați, în special cetățeni afgani, au fost răniți în noaptea de duminică spre luni după confruntări cu un grup de extremă dreapta pe insula Lesbos, potrivit unei surse polițienești, relatează AFP.

Confruntările au început duminică seară după ce grupul de extremă dreapta „Mișcarea patriotică” a făcut apel la o adunare în fața pieței centrale din Mytilene, capitala insulei, unde s-au instalat de marți aproape 200 de afgani cu familiile lor pentru a protesta împotriva condițiilor mizerabile de ședere pe insulă.

În ciuda eforturilor poliției de a controla situația, grupul de extremă dreapta a aruncat cu sticle cu apă și cu petarde asupra lor, astfel că cel puțin zece dintre afgani au fost răniți ușor, fiind transportați la spital, conform primelor informații ale poliției.

Ciocnirile au durat toată noaptea și au degenerat în confruntări violente între extrema dreaptă și anarhiștii veniți pentru a-i apăra pe imigranți.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea și pentru a evacua piața în care se aflau imigranții, care au fost nevoiți să se întoarcă în centrele de primire din insulă.

Devenită simbol al crizei migrației din 2015, Lesbos – una din cele cinci insule din Marea Egee unde intră și sunt înregistrate persoane care ajung în Grecia venind din Turcia – găzduiește în prezent 6.530 de imigranți și refugiați în tabere, la o capacitate de doar 3.000 de locuri.

Condițiile mizerabile și timpul lung de examinare a solicitărilor de azil au fost criticate în mai multe rânduri de ONG-uri de apărare a drepturilor omului, care cer transferul imigranților în Grecia continentală.

O decizie recentă a Consiliului de Stat, înaltă jurisdicție administrativă elenă, le-a permis noilor solicitanți de azil să părăsească insulele, însă punerea sa în aplicare nu a început încă, guvernul fiind pe cale să analizeze condițiile acestei plecări.

Peste 13.000 de imigranți și refugiați trăiesc în tabere pe cele cinci insule elene, ceea ce provoacă deseori tensiuni și încăierări, în special pe fondul începutului sezonului turistic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...