(cercetare) Chișinăuienii își pun viața în pericol atunci când traversează la trecerile pentru pietoni

trecere

Pietonii din capitală își pun viața în pericol atunci când traversează chiar la trecerile pentru pietoni.  O cercetare realizată de PrimăriaMEA, în 2017 au fost înregistrate 1382 de accidente, cel mai mare număr din ultimii zece ani.

Cercetarea „Trecerile pentru pietoni: între viață și moarte”, analizează două din trei cele mai frecvente cauze ale producerii accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor în Chișinău, prezintă un experiment care a urmărit tendințele conducătorilor auto de a ocoli limitatoarele artificiale de viteză instalate la două treceri pietonale din Chișinău și propune soluții.

Anual pe trecerile pietonale se înregistrează peste 200 de accidente. În 2017 situația devine alarmantă, din motiv că numărul accidentelor a crescut până la 1382, fiind cel mai mare din ultimii 10 ani dintre care: 602 accidente rutiere cu implicarea pietonilor, iar 266 au avut loc pe trecerile pentru pietoni. În urma acestora, au fost traumatizate 264 persoane, iar altele 12 au decedat.

accidente

Cercetarea abordează două cauze frecvente ale producerii acestor accidente. Prima este neatenția conducătorilor auto din cauza vizibilității redusă a zebrelor și a pietonilor și lipsei iluminării stradale (din 929 de treceri de pietoni doar 257 sunt iluminate). Alte cauze sunt neatenția șoferilor, parcarea automobilelor pe trecerile pentru pietoni, viteza excesivă de deplasare a automobilelor și ocolirea limitatoarelor de viteză.

PrimăriaMEA a realizat un experiment și a monitorizat două treceri pentru pietoni din orașul Chișinău: str. Vasile Lupu (intersecție cu str. Gheorghe Codreanu) și str. Sprîncenoaia (în fața Grădiniței de copii nr. 8) în intervalul de ore 15:00 și 16:00. În această perioadă, 162 de automobile au ocolit denivelările artificiale la trecerea de pietoni de pe str. Vasile Lupu și 362 de automobile la cea de pe str. Sprîncenoaia. Așadar, timp de o oră, riscul de a fi implicați în accidente rutiere pentru copiii de la grădiniță, dar și părinții acestora a crescut de cel puțin 362 ori.

Autorul cercetării propune câteva recomandări pentru a crește nivelul de siguranță a trecerilor pietonale din capitală: aplicarea mai frecventă a marcajelor rutiere, modificarea marcajului rutier existent prin marcajul de tip nou „scară” sau de altă culoare, aplicarea unui marcaj rutier „linie stop” cu 5 metri înainte de treceri pietonale, iluminarea trecerilor pentru pietoni și instalarea denivelărilor artificiale la nivel cu trotuarele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente