(foto) Zeci de femei îmbrăcate în blugi. A fost lansată campania „Denim day Moldova”, cu genericul „Nu există scuze pentru viol”

blugi day

„Denim day”, marcată anual pe 25 aprilie, este ziua când oamenii sunt încurajați să poarte blugi ca formă vizibilă de susținere a victimelor violului și manifestare împotriva stereotipurilor care promovează cultura violului. Istoria „Denim day” își are rădăcinile din anul 1992 în urma unui abuz sexual.

În acest context, Centrul Internațional „La Strada” lansează astăzi campania de sensibilizare și de promovare a toleranței zero față de violența sexuală asupra fetelor și femeilor, „Denim Day Moldova”, cu genericul „NU există scuze pentru viol”.

Campania își propune să aducă în discuție trei aspecte importante în contextul acestui subiect:

#să combată stereotipuri și mituri care alimentează „cultura violului”, cum ar fi ideea că e mai bine să taci, să ascunzi și să uiți violul, decât să te faci de rușine.

#să încurajeze victimele să ceară ajutor, indiferent când și cum au trăit un abuz sexual

#să promoveze ratificarea, de către Parlamentul Republicii Moldova, a Convenției de la Istanbul.

În contextul „Denim day” Chișinău, Centrului Internațional „La Strada”, a publicat o serie de fotografii unde femeile erau îmbrăcate în blugi care au trăit, rând pe rând, fiecare emoție prin care treci, atunci când cineva se apropie prea mult de tine. Mai mult decât e permis. …spaimă, repulsie, revoltă, dezgust, disperare, deznădejde, rușine, durere. Găsește în fotografiile de mai jos alt registru de emoții – tărie, fermitate, verticalitate, putere, încredere, demnitate, regăsire. Pentru că victima nu poartă vina pentru abuz niciodată. Pentru că nu există scuze pentru viol.

fd gbtg
ftg gtf
g gf df
gre gr
reb rteg
rg frg f
sfdvbget
sfg g g
tbtbte

Mai multe imagini găsești AICI.

„La Strada” invită societatea civilă, reprezentanții instituțiilor de resort, ONG-urile să se alăture campaniei Denim Day Moldova. Miercuri, 25 aprilie, invită pe toți să vină la serviciu purtând blugi. Faceți fotografii cu dumneavoastră purtând această ținută și plasați-le pe profilurile personale din rețelele de socializare cu hashtagul #DenimDayMoldova.

Istoria „Denim day” își are rădăcinile la Roma, unde în anul 1992 un instructor de șoferie de 45 de ani a fost acuzat că a abuzat sexual o elevă de 18 ani, urcată în mașina acestuia pentru prima oră de practică. Fata și-a anunțat părinții, care au susținut-o în decizia ei de a depune plângere la poliție.

Deși acuzatul a fost condamnat în primă instanță, mai târziu, în 1998, Curtea Supremă de Justiție a rechemat condamnarea, pe motiv că victima purta blugi strânși și că atacatorul nu ar fi putut să o dezbrace fără ajutorul ei. Magistrații menționau în decizia de achitare a violatorului că dacă eleva s-ar fi dezbrăcat singură de blugi, nu mai poate fi vorba de un raport sexual fără consimțământ.

În următoarea zi, femeile din Parlamentul italian au venit în ședința plenară a legislativului îmbrăcate în blugi, în semn de protest față de decizia Curții Supreme de Justiție. În 2018, „Denim day” va fi sărbătorită la nivel mondial pentru al 18-lea an consecutiv. Astfel, purtarea blugilor în ultima zi de miercuri a lunii aprilie a devenit un simbol al protestului împotriva atitudinilor stereotipizate și superficiale față de agresiunea sexuală și viol.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente