02:26:16 25.04.2024
Stiri

OFICIAL // Locul 59 în lume: Peste 70% dintre gospodăriile din R. Moldova au cel puțin un COMPUTER, iar rata de penetrare a Internetului, raportată la numărul populației, este de 76%

Economie 23.04.2018 15:00 Vizualizări1600 Autor: Ziarul National
OFICIAL // Locul 59 în lume: Peste 70% dintre gospodăriile din R. Moldova au cel puțin un COMPUTER, iar rata de penetrare a Internetului, raportată la numărul populației, este de 76%


Rata de penetrare a Internetului, raportată la numărul populației R. Moldova, este de circa 76%, iar ponderea gospodăriilor care dispun de cel puțin un calculator este de peste 70%, arată datele Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Potrivit aceleiași surse, numărul de conexiuni la serviciile de acces la Internet fix de înaltă viteză a atins, în anul 2017, 584 de mii de abonamente, iar la servicii de acces mobil a depășit cifra de 692 de mii de abonați, dintre care circa 610 mii de abonați au accesat Internetul prin intermediul smartphoanelor.

În acest an, Republica Moldova a urcat patru poziții în Ratingul mondial privind evoluția societății informaționale, realizat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, plasându-se pe poziția 59 din 176 de state incluse în clasament. Elementul principal al evaluării este indicele de dezvoltare al tehnologiei informaționale și comunicațiilor, gradul de acces la rețea, deschiderea către inovație, calitatea educației digitale etc.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat astăzi la „Moldova ICT Summit 2018”, care reunește reprezentanți ai industriei IT, ai mediului academic și experți internaționali, că cifra de afaceri a sectorului tehnologiei informației și a comunicațiilor (TIC) din R. Moldova a crescut, în perioada 2016-2017, de la 10,5 miliarde de lei la 12,2 miliarde de lei, înregistrând și o creștere a exportului IT și comunicații până la 3,3 miliarde de lei.

„O creștere semnificativă a avut exportul de produse și servicii IT de la 1,1 miliarde de lei până la 1,7 miliarde de lei. Este o creștere semnificativă, dar și un semnal clar pentru noi că industria va avea nevoie de mai multe resurse - în primul rând de resurse umane, dar și de mai multe investiții. Ratele de creștere a industriei TIC, dar și de absorbție a noilor tehnologii, interesul pe care-l manifestă față de acest domeniu noua generație, ne oferă siguranța că Moldova are oportunități mari de dezvoltare în această direcție, nu doar în calitate de consumator, dar și de generator de produse și servicii TIC”, a afirmat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Chiril Gaburici a apreciat succesul înregistrat de primul parc IT din țară - „Moldova IT Park”, care a înregistrat un număr de 160 de companii rezidente, dintre care 52 cu capital social străin. Volumul total prognozat de vânzări este de 1,4 miliarde de lei pentru 2018. Rezidenților parcurilor IT din R. Moldova beneficiază de o serie de facilități, cum ar fi 7% - impozit unic, rezidență virtuală, mecanism simplificat de administrare și raportare printr-o formă unică etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md