Ambasadoarele acreditate la Chișinău vor renunța pentru o zi la fuste și rochii, în favoarea blugilor. Motivul

23 aprilie 2018, ora 14:41

În Republica Moldova „cultura violului” este menținută și stimulată de o serie de stereotipuri și prejudecăți, precum arată și rezultatele sondajului „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova”:

• 8 din 10 abuzatori fac parte din cercul de cunoscuți al victimei
• fiecare a treia persoană consideră că nu e vorba de un viol, dacă victima este ”ușuratică” sau dacă are o reputație proastă
• aproape că 5 din 10 bărbați și 3 din 10 femei cred că, în unele cazuri de viol, însăși femeia și-a dorit ca acest lucru să se întâmple
• 6 din 10 bărbați și 4 din 10 femei cred că, dacă o femeie nu opune rezistență fizică, atunci nu este un viol
Campania își propune să aducă în discuție trei aspecte importante în contextul acestui subiect:
• să combată stereotipuri și mituri care alimentează „cultura violului”, cum ar fi ideea că e mai bine să taci, să ascunzi și să uiți violul, decât să te faci de rușine.
• să încurajeze victimele să ceară ajutor, indiferent când și cum au trăit un abuz sexual
• să promoveze ratificarea, de către Parlamentul Republicii Moldova, a Convenției de la Istanbul.

„Simțim mai acută ca oricând nevoia de a urgenta ratificarea Convenţiei de la Istanbul. Este actul de referință, regula de aur în prevenirea şi combaterea violenţei faţă de femei şi violenţei în familie. Victimele au nevoie să fie protejate într-un mod adecvat acum. Totodată, e bine să nu uităm că schimbările profunde se fac pornind de la sine. Iar campania Denim Day Moldova vine să ne amintească tuturor niște reguli simple: să nu judecăm victimele, pentru că nu ele înfăptuiesc violul; să educăm copiilor respectul pentru propriul corp, așa îi învățăm să respecte intimitatea și personalitatea celuilalt”, susține Daniela MISAIL-NICHITIN, directoare programe pentru femei, „La Strada”.

Întrucât inițiativa internațională „Denim Day” a luat naștere acum un sfert de secol în Italia, ES Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei la Chișinău, este cea care deschide șirul mesajelor Denim Day Moldova, alături de ES Dr. Julia Monar, Ambasadoarea Germaniei la Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram