16:13:35 18.04.2024
Stiri

Pentru prima dată în istorie, o femeie pe o BANCNOTĂ românească

Știri 23.04.2018 12:19 Vizualizări2070 Autor: Ziarul National
Pentru prima dată în istorie, o femeie pe o BANCNOTĂ românească sursa: one.ro


Se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire şi 80 de ani de când româncele au drept de vot. Totuşi, dreptul de a apărea pe o bancnotă pare mai greu de obţinut decât drepturile democratice dobândite acum opt decenii.

În anul 2018, Suedia, Polonia, Israel, Argentina, Mexic, Filipine, Turcia, Noua Zeelandă, Japonia, Siria, Canada şi multe alte ţări au efigii feminine pe bancnote. Toate acestea culminând cu Australia, care, din motive de nepărtinire, a adoptat cea mai echitabilă soluţie. Pe fiecare bancnotă se găseşte pe una dintre feţe chipul unei femei, iar pe cealaltă chipul unui bărbat! America a anunțat și ea, alinierea la normele de echitate și incluziune internaționale.

Janina Nectara a înființat o comunitate online, www.FemeiPeBancnote.ro, unde invită toți românii să voteze petiția adresată oficialului BNR. Pe aceeaşi platformă, cititorii au şi posibilitatea să aleagă, din 100 de nume marcante ale culturii românești, ce femeie îşi doresc să apară pe o bancnotă românească. Cea care va primi cele mai multe voturi, va fi propunerea înmânată Guvernatorului BNR.

„Banul - obiectul cel mai uzitat în viaţa de toate zilele - trimite un puternic mesaj subliminal, indicând pe cine preţuim, pe cine valorăm noi ca ţară, naţiune, societate şi individ.”

Jurnalista amintește că în nenumărate domenii, ROMÂNCELE au fost PRIMELE atât în EUROPA, cât și în LUME. Prima femeie inginer din lume este româncî, prima femeie din lume arhitect-inspector general - tot româncă. Prima femeie Comandor al Legiunii de Onoare franceze are sânge românesc, la fel și prima femeie din lume, deținătoare a titlului de doctor în medicină.

„Femeile valoroase nu sunt absente din naţiunea română! Însă sunt absente de pe bancnote! Ceea ce dă impresia că este respectată şi apreciată doar contribuţia bărbaților la dezvoltare naţiunii. Ceea ce sugerează, totodată, ideea că femeile ar fi avut doar un rol minor, cvasiinexistent, la clădirea şi evoluţia acestei ţări. O percepţie total eronată, pe care a venit timpul să o corectăm!

Nu toţi vom rămâne în istorie. Oricât de voluminoasă ar fi cartea, n-ar avea suficiente pagini, încât să încăpem cu toţii în ea. Totuşi, avem oportunitatea fantastică de a intra în istorie împreună! Acum! Semnând această petiţie şi schimbând cursul unei cutume de sute ani!”, menționează Janina Nectara.

Sursa: one.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md