Conducătorii auto din Armata Naţională învaţă de la experţi germani cum să transporte mărfuri periculoase

Conducătorii  auto din Armata Naţională învaţă de la experţi germani cum să transporte mărfuri periculoase în condiţii de siguranţă.

Activitatea se desfăşoară în perioada 17 aprilie – 8 mai, pe teritoriul taberei militare 142 din municipiul Chişinău, şi este organizată de Ministerul Apărării al Republicii Moldova, în comun cu cel al Germaniei.

Potrivit şefului Direcţiei Logistică a Marelui Stat Major, colonel Iurie Brumă, timp de trei săptămâni, cei 20 de conducători auto studiază procedurile şi normele de ambalare şi încărcare a mărfurilor care prezintă risc, tehnici de marcare a vehiculelor și acţiunile care trebuie întreprinse în cazul producerii unui accident.

El a specificat că studiile se vor finaliza cu un examen de capacitate, care va oferi conducătorilor dreptul și calificarea de transportare a mărfurilor periculoase, inclusiv muniţii, cu respectarea standardelor naționale și internaționale, nu doar pe teritoriul țării, dar și în toate celelalte 50 de state membre ale Acordului European referitor la transportul internaţional al mărfurilor periculoase (ADR).

Activitatea de instruire face parte dintr-un proiect finanţat de Republica Federală Germană, care prevede şi o donaţie de 5 camioane noi cu remorcă, în valoare de 1,5 mil. Euro. Unităţile de transport urmează să ajungă în Republica Moldova până la finele anului curent.

Instruirea respectivă face parte dintr-un proiect amplu implementat sub egida OSCE, începând cu anul 2014. Proiectul, desfăşurat cu sprijinul Germaniei, Austriei, Elveției, Suediei și Canadei are ca obiectiv sporirea securității la depozitele de muniţii din Republica Moldova și minimalizarea riscurilor și pericolelor la operarea cu mărfurile periculoase.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.