Cauzele contravenționale ar putea fi examinate fără citarea părților, dacă amenda nu va depăși 15 mii de lei. Cum va avea loc procesul de judecată

445ae66ea93307b769f497562588c2a0_XL

Codul contravențional ar putea să fie completat cu o prevedere nouă care reglementează procedura scrisă de examinare a cauzei contravenţionale în instanţa de judecată. Prevederea se va aplica doar în cazurile când mărimea amenzii nu va depăși 300 de unităţi convenţionale. 

Procedura nu se aplică cauzelor contravenţionale a căror sancţiune prevede privarea de anumite drepturi.

Cauza contravenţională în procedură scrisă se examinează de instanţa de judecată în lipsa părţilor şi fără dezbateri orale. În termen de trei zile de la data intrării cauzei contravenţionale în instanţă, judecătorul transmite făptuitorului și victimei o copie a procesului-verbal cu privire la contravenție, a probelor şi a înscrisurilor din dosarul cauzei contravenționale, precum și solicită părților de a se expune asupra aplicării procedurii scrise şi asupra cauzei contravenţionale, stabilind un termen de 10 zile, informează bizlaw.md

În cazul în care după expirarea acestui termen părţile nu s-au expus asupra aplicării procedurii scrise şi asupra cauzei contravenţionale, instanța va pronunța o încheiere motivată cu privire la examinarea cauzei contravenţionale în procedură scrisă.

În cazul în care părţile în această perioadă refuză aplicarea procedurii în formă scrisă şi solicită examinarea cauzei contravenţionale în şedinţă publică, instanţa poate dispune citarea părţilor, dacă apreciază acest fapt ca fiind necesar sau dacă admite solicitarea uneia dintre părţi de a examina cauza contravenţională în ședință publică.

Instanţa poate să respingă, prin încheiere motivată, refuzul aplicării procedurii în formă scrisă și solicitarea examinării cauzei contravenţionale în şedinţă publică în cazul în care consideră că, ţinînd cont de împrejurările cauzei, nu sunt necesare dezbateri publice. Încheierea de respingere se contestă odată cu fondul.

Dacă din materialele cauzei rezultă că, cauza contravenţională nu poate fi examinată în procedură scrisă, instanţa, prin încheiere motivată, care se contestă odată cu fondul, dispune examinarea cauzei în ordine generală.

Hotărârea judecătorească examinată în procedură scrisă se contestă cu recurs. Instanța de recurs îl examinează în procedură scrisă sau cu citarea participanților la proces.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente