/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/DOC/ Raportul critic al Departamentului de Stat al SUA, la adresa Moldovei: Este vizată corupția din justiție, tortura din penitenciare și alte încălcări grave ale drepturilor omului

missing
23 aprilie 2018, ora 09:09

Departamentul de Stat al SUA raportează că, deși autoritățile au investigat rapoartele privind abuzul oficial al serviciilor de securitate și în alte organe ale statului, au reușit cu greu să acuze și să pedepsească oficialii acuzați de încălcări ale drepturilor omului, complicitate în trafic sau corupție. În 2017, a continuat persecuțiile selective ale funcționarilor din motive politice. Investigarea furtului de peste 1 miliard de dolari din sistemul bancar național a condus la un număr limitat de arestări și condamnări ale actualilor și foștilor oficiali de nivel înalt. Impunitatea a rămas o problemă serioasă. Autoritățile au reținut, fără precedent, un număr de funcționari la nivel înalt privind corupția și acuzațiile de trafic de influență.

„În timp ce legea prevede un sistem judiciar independent, cazurile în care funcționarii guvernamentali care nu respectă independența sistemului judiciar rămân o problemă. Presiunile oficiale asupra judecătorilor și a corupției în sectorul justiției au continuat să fie o problemă serioasă. Există rapoarte credibile în care sunt menționați procurori și judecători locali care au încercat să obțină mită pentru reducerea pedepsei sau a sentințelor. Într-o serie de cazuri, judecătorii nu puteau fi desemnați aleatoriu în dosare, iar aparatele de înregistrare nu erau folosite în sala de judecată conform legii,” se menționează în raportul Departamentului de Stat.

Atenția Departamentului de Stat american a atras cazul lui Andrei Bragută, care a fost ucis în penitenciar în august 2017. Raportul descrie în detaliu istoria decedatului, care a suferit de o boală psihică.

Statele Unite observă că „justiția selectivă a fost o problemă gravă în 2017”. În acest sens, se face referire la cazul împotriva așa-numitului grup Petrenko și la o serie de alte urmăriri penale care au ridicat preocupări legate de influența politică în domeniul justiției. „Procesul închis al fostului prim-ministru Vlad Filat în 2016, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupție pasivă și obținerea de beneficii prin influență în 2014, a ridicat întrebări cu privire la imparțialitatea procuraturii și a sistemului judiciar. Avocații lui Filat au susținut că au avut loc mai multe încălcări procedurale în timpul procesului”, se arată în raport.

În plus, administrația americană ia act și de încălcări autorităților în cea ce ține de libertatea mass-mediei din Moldova, referindu-se la raportul Freedom House despre libertatea mass-media, pe care o consideră ca fiind “parțial liberă”.

„Presiunile asupra presei independente au continuat pe tot parcursul anului, iar un număr de jurnaliști de investigație au raportat intimidări și hărțuiri după publicarea anchetelor despre politicieni”, așa este caracterizată situația din Moldova în secțiunea „Libertatea de exprimare, inclusiv libertatea presei”, a Raportului anual al Statelor Unite privind respectarea drepturilor omului.

Varianta integrală a documentului poate fi citită mai jos:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram