01:38:20 20.04.2024
Stiri

Cine este ŞEICUL care oferă 200 de milioane de euro pentru Insula Mare a Brăilei

Economie 22.04.2018 10:30 Vizualizări1477 Autor: Ziarul National
Cine este ŞEICUL care oferă 200 de milioane de euro pentru Insula Mare a Brăilei sursa: google.ro


Compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, proprietate a şeicului Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, negociază cu acţionarii Agricost SA (firma care deţine arenda terenului ce aparţine statului român), dar şi cu autorităţile din România. Astfel, Insula Mare a Brăilei ar putea trece sub administrarea lui Al Nahyan, a cărui companie va putea exploata astfel cele 56.000 de hectare de teren arabil, relatează Adevărul.ro.

Hamdan Bin Zayed Al Nahyan are 55 de ani și s-a născut în 1963, în orașul Al Ain din Emiratele Arabe Unite. El este al patrulea fiu al fondatorului Emiratelor, șeicul Zayed bin Sultan Al Nahyan, fost emir în Abu Dhabi.

El a studiat administrația afacerilor și științe politice la Universitatea din Emiratele Arabe Unite, este preşedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera şi de-a lungul vieţii a fost de mai multe ori ministru şi chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.

Negocierile pentru cumpărarea Agricost (care are în proprietate o dotare de maşini şi utilaje impresionantă, precum şi cel mai mari depozit de cereale din România) s-ar învârti în jurul valorii de 200 de milioane de euro, iar în paralel emisarii arabilor ar fi purtat discuţii şi cu înalţi reprezentanţi ai României, pentru menţinerea contractului de arendă după finalizarea afacerii.

Odată ce vor parafa tranzacţia, străinii din Emirate vor plăti la Agenţia Domeniile Statului o sumă pentru arendare. Acum, taxa este echivalentul în lei a 600 de kilograme de grâu pe hectarul de teren agricol, respectiv, pe întreaga suprafaţă, de circa 33.000 de tone pe an. Practic, costul anual al arendei ar fi de circa 23,5 milioane de lei (cinci milioane de euro).

Arabii vor să facă în Insula Mare a Brăilei cea mai mare fermă de lucernă din lume, care să le furnizeze nutreţ pentru cămile, pe care oricum îl cumpărau de la Brăila în cantităţi foarte mari, încă de acum doi ani.

„În ultimii ani au renunţat la culturile de rapiţă şi au pus lucernă, la cererea arabilor. Este cea mai mare exploataţie agricolă din Europa”, a declarat Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md