21:51:50 28.03.2024
Stiri

VIDEO // ENIGMĂ, rezolvată de istorici: Cine este autorul Declarației de Unire a Basarabiei cu România de la 27 martie 1918

Știri 21.04.2018 11:33 Vizualizări2400 Autor: Ziarul National
VIDEO // ENIGMĂ, rezolvată de istorici: Cine este autorul Declarației de Unire a Basarabiei cu România de la 27 martie 1918


Istoricul Ion Țurcanu susține că și-a pus de multe ori întrebarea cine este autorul Declarației de Unire a Basarabiei cu România de la 27 martie 1918, dar nu a găsit mult timp un răspuns.

Enigma a fost rezolvată recent, după ce a citit materialele din cartea „Basarabia în Parlamentul Marghiloman”, îngrijitor Victor Durnea, care urmează să apară în curând la Editura „Știința”.

„Eu știam că acele așa-numite 11 condiții ale Declarației, partea a doua a documentului, în mare parte au fost gândite și scrise de Marghiloman (Alexandru Marghiloman, prim-ministrul României la acea vreme - n.r.). Poate împreună cu Constantin Arion, ministrul de Externe al României din acel moment. Dar, citind mai multe documente, în special o cuvântare ținută de Constantin Stere în Parlamentul României pe 13 iunie 1918, aflu că, de fapt, autorul Declarației de Unire este în mare măsură el”, a declarat istoricul Ion Țurcanu pe 20 aprilie curtent, la lansarea unui set de cărți dedicate Centenarului Marii Uniri de către Editura „Știința”.

Potrivit istoricului, cineva l-a criticat dur pe Stere în acea ședință de Parlament, făcând referire în discursul său și la preambulul din Declarația de Unire.

„Acest preambul este extrem de interesant și începe cu cuvintele: Sfatul Țării... declară că Basarabia se unește cu mama sa, România... Este un text extrem de reușit, bine gândit și motivat istoric, juridic, etnografic și geografic. Când ia cuvântul Stere, spune: Partea aceasta de text pe care a citat-o domnul Cuza este scrisă de mine. Mai mult decât atât, el revine și spune că a contribuit și la redactarea celorlalte părți ale textului, deci a condițiilor. Iată, enigma s-a rezolvat”, a spus Ion Țurcanu.

Menționămn că, în primăvara anului 1918, Alexandru Marghiloman l-a trimis la Chișinău pe juristul Constantin Stere, foarte apreciat de basarabeni pentru trecutul revoluţionar şi ajutorul pe care îl dăduse în trecut basarabenilor în lupta împotriva ţarismului, ca să pregătească bazele unirii României cu Basarabia, împreună cu președintele și vicepreședintele Sfatului Țării, Ion Inculeț și Pan Halippa, dar și cu prim-ministrul de la Chișinău, Daniel Ciugureanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md