Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Armata rusă pleacă din…

[sondaj] Armata rusă pleacă din Transnistria?

Congresul SUA ar putea întruni numărul necesar de voturi pentru adoptarea unei Rezoluţii care cere Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile din regiunea transnistreană. Anunţul a fost făcut luni, la Chişinău, în cadrul întrevederii dintre preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi grupul de prietenie din Camera Reprezentanţilor Congresului SUA. Amintim că o Rezoluţie în acest sens a fost înregistrată în Congres la începutul lunii februarie, curent. Ce ar urma să se întâmple în cazul în care Rezoluţia va fi adoptată?

Rusia va ceda? Se va retrage de la Nistru?

Ion Costaş, ex-ministru al Apărării

Nu se va întâmpla nimic. Imperiile îşi au propriile reguli de joc. Rusia e Rusia. Ea nu ţine cont decât de ceea ce îi convine. Noi, până acum, am abordat la diferite niveluri problema retragerii trupelor militare şi muniţiilor ruse din estul R. Moldova? Şi ce s-a schimbat? Dacă Rezoluţia chiar va fi votată în Congresul american – lucru puţin probabil, ea va avea nişte efecte de ordin mai mult moral. Şi, bănuiesc, electoral. Părerea mea e că anunţul venit din partea Parlamentului e mai mult cu un caracter electoral, propagandistic, decât practic. De când e la guvernare, PD a făcut destui bani din hoţii ca să poată cumpăra orice, inclusiv nişte grupuri de lobby-şti, chiar și din partea Congresului american, pentru a manipula opinia publică şi a-şi face imagine de mari patrioţi şi apărători ai interesului naţional. Ar fi o naivitate să credem că America se va bate cu Rusia pentru R. Moldova. Noi nu suntem Siria. Şi nici Ucraina, cel puţin. Toate sunt jocuri.

Vitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal

Dacă PD reuşeşte să facă aşa ceva, e un lucru salutar, indiferent dacă are sau nu subtext electoral. Îmi amintesc că, în 1999, pe când eram deputată, am reuşit, la sesiunea Adunării Parlamentare NATO de la Amsterdam, să obţinem, cu sprijinul congresmanilor americani, introducerea în Rezoluţia despre relaţiile dintre NATO şi Rusia a unui amendament privind retragerea imediată a trupelor ruse din Georgia şi R. Moldova. Numai că nu totul depinde de amerciani. Mai contează şi cine ne guvernează. Ca semnal de sprijin pentru R. Moldova, Rezoluţia – dacă va fi votată, e foarte importantă. Părerea mea: dacă se schimbă contextul geopolitic general în defavoarea Rusiei (noi nu cunoaştem scenariile din spatele conflictului sirian), această Rezoluţie poate avea efect pentru R. Moldova, mai ales în preajma reunificării cu România, care nu se exclude că poate avea loc în acest an.

Valentin Krîlov, comentator politic

Şi cu Rezoluţia Congresului american şi fără ea, situaţia va rămâne, cred eu, aceeaşi. Da, America e o supraputere şi Congresul poate adopta multe rezoluţii. Dar ele sunt valabile pe teritoriul SUA şi nu sunt obligatorii în afara Statelor Unite. În problema transnistreană şi tot ce e legat de ea, există formatul de negocieri 5+2 şi toate deciziile se iau în cadrul acestui format. La nivel de iniţiativă, mă rog, poate exista orice, dar la nivel de decizie – nu. Eu cred că această Rezoluţie vine în contextul ultimelor evoluţii din Siria. Cineva încearcă să forţeze lucrurile. Sunt jocuri, nişte jocuri subterane, pe care Rusia nu cred că le va accepta.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Un efect imediat, Rezoluţia nu va avea, desigur. Şi nici nu trebuie să ne aşteptăm că Moscova va da imediat înapoi. Plusul unei astfel de Rezoluţii e că ea va arăta lumii ce se întâmplă cu Rusia şi că există o limită în toate, dincolo de care nu se poate merge. Altfel intervin taxările. Aşa cum s-a întâmplat, mai proaspăt, în cazul Siriei. Alde Rogozin, Lavrov şi adepţii lor se vor rânji, vor face zâmbri, vor căuta, ca şi până acum, să caute argumente ca să îşi apere prezenţa trupelor la Nistru, însă, indiferent de poziţia Rusiei, adoptarea acestei Rezoluţii pentru noi e foarte importantă. Şi nu e vorba doar de armată. Cine a citit Rezoluţia, a văzut că ea are un caracter mult mai larg. Da, e vorba de retragerea trupelor şi a muniţiilor, dar şi de abţinerea de la ameninţări economice, de la exercitarea presiunilor sau susţinerea mişcărilor separatiste pe teritoriul R. Moldova. Şi, desigur, de respectarea inviolabilităţii teritoriului în care R. Moldova a fost recunoscută pe plan internaţional. Orice abatere de la aceste prevederi sunt un fel de bile negre, care i se vor pune în cont Rusiei. Aşa că această Rezoluţie contează, mai ales că vine din partea unui partener strategic ca SUA.