Linkuri accesibilitate

Ministerul de Externe de la București infirmă declarația lui Liviu Dragnea despre mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim


La protestele anti-Dragnea de la București
La protestele anti-Dragnea de la București

Ministerul de externe din România nu a confirmat declarația de joi a liderului PSD, Liviu Dragnea că guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. Într-un răspuns trimis agenției Agerpres, Ministerul de externe precizează că „a fost lansat un proces de analiză şi evaluare", care „urmăreşte identificarea celui mai potrivit mod de poziţionare sau acţiune a României, ţinând cont de ultimele evoluţii în acest dosar”. Comunicatul Ministerului de externe reamintește că „tradiţional, România a avut o poziţie echilibrată în gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoaşterea, în plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului Palestinian”.

La începutul anului, administrația americană a anunțat că recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului și va muta ambasada de la Tel Aviv, inițiativă care nu a fost urmată până acum, decât de Guatemala. Dacă România și-ar muta ambasada la Ierusalim, cum declara liderul PSD la Antena3 joi seară, ar fi prima țară din UE să facă acest lucru.

Tot vineri, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu a fost informat sau consultat în prealabil. Într-un comunicat al președinției, citat de Agerpres, se arată că „în această etapă" mutarea ambasadei ar reprezenta "o încălcare a dreptului internaţional relevant".

XS
SM
MD
LG