Parlamentul a aprobat, în prima lectură, noul Cod al Audiovizualului. Ce prevederi conține acesta

video–noul-cod-al-audiovizualului-si-conceptia-politicii-nationale-de-dezvoltare-a-mass-media–prezentate-la-parlament-40365

Parlamentul a examinat și aprobat, în prima lectură, Proiectul noului cod al audiovizualului. Proiectul de lege a fost susținut de 56 de deputați. 

Prezentul proiect de lege va substitui Codul Audiovizual precedent. În noul Cod au fost introduse noțiuni, ca „discurs de ură”, „pluralism audiovizual”, etc.  Noul cod a fost dezbătut la ședința Parlamentului aproape două ore. Deputați din PCRM, PSRM, PL și PLDM și-au expus unele îngrijorări față de păstrarea libertății presei sub acest noul Cod al audiovizualului.

Noul Proiect care vine să reglementeze serviciile media audiovizuale a provocat multe dezbateri în plenul Parlamentului. Aceasta prevede mai multe prevederi, printre care:

#Se va opta pentru o nouă procedură de numire a membrilor Consiliului Audiovizualului, dar și a Consiliului de Observatori al Teleradio-Moldova. De asemenea, se  enumeră și prevederi privind transparența proprietății în acest sector și stabilirea unor cote pentru determinarea poziției dominante pe piață sunt printre principalele reglementări ale proiectului Codului serviciilor media audiovizuale.

#O persoană fizică poate fi proprietar-beneficiar la cel mult două servicii de televiziune generaliste și/sau de știri, precum și la cel mult două servicii de televiziune tematice. În același timp, un proprietar nu poate deține mai mult de 35% din cota de audiență, pentru a nu deține o poziție dominantă în formarea opiniei publice, potrivit proiectului.

#Acesta mai stabilește și modificarea procedurii de numire a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care se va numi deja Consiliul Audiovizualului. Se mizează pe aceea ca doi din cei nouă membri să fie propuși de Parlament, iar unul de șeful statului. În prezent toți sunt propuși de societatea civilă. Iar membrii Consiliului de Observatori ai TRM vor fi numiți de Consiliul Audiovizualului și nu de Parlament ca în prezent. Totodată este prevăzută o sumă fixă pentru finanțarea Companiei – 0,9% din bugetul de stat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente