Linkuri accesibilitate

Candu: Moldova nu a renunțat la includerea pe agenda ONU a unei rezoluții privind retragerea trupelor rusești


Andrian Candu
Andrian Candu

Spicherul Andrian Candu a declarat că Rusia a blocat la Adunarea Generală a Națiunilor Unite discutarea cererii Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului. Candu a vorbit la o conferință de presă la Chișinău, în urma călătoriei sale de săptămâna trecută în Statele Unite, care a inclus și o vizită la sediul ONU.

El a spus că Chișinăul nu renunță la promovarea unei rezoluții care ar cere Moscovei să retragă Grupul Operativ de Trupe Ruse din stânga Nistrului. „Rezoluția oricum va fi susținută de mai multe state și, cel mai probabil, în luna iunie vom trece toate procedurile ca această rezoluție ca și proiect să fie introdusă pe agenda ONU”, a spus Candu.

Guvernul moldovean a propus introducerea chestiunii pe agenda Adunării Generale ONU din septembrie anul trecut, fiind aspru criticat de Rusia. Candu a spus că Chișinăul își va relua eforturile vara aceasta, înainte de noua sesiune anuală a Adunării Generale. Spre deosebire de deciziile Consiliului Suprem de Securitate al ONU, rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii pentru țările membre.

XS
SM
MD
LG