10:16:59 18.04.2024
Stiri

VIDEO // R. Moldova va procura AUTOBUZE noi din Belarus. Pavel Filip: „Ulterior, vom asambla autobuze la Chișinău și vom putea să le exportăm în UE”

Politică 19.04.2018 16:18 Vizualizări5935 Autor: Ziarul National
VIDEO // R. Moldova va procura AUTOBUZE noi din Belarus. Pavel Filip: „Ulterior, vom asambla autobuze la Chișinău și vom putea să le exportăm în UE” captură privesc.eu


R. Moldova va procura din Belarus mai multe autobuze pentru Parcul Urban din Chișinău, iar pe viitor unitățile de transport vor fi asamblate în republica noastră, la fel cum s-a întâmplat și cu troleibuzele. Despre aceasta a anunțat, astăzi, premierul Pavel Filip, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko.

Filip a ținut să accentueze că relațiile R. Moldova cu Belarus sunt foarte bune, iar acest lucru se datorează și atitudinii lui Alexandr Lukașenko. „Aceste relații nu sunt doar sentimentale și prietenești, dar sunt și pragmatice. Avem proiecte concrete care au fost deja realizate și care sunt în stadiul de realizare. În relația noastră cu Republica Belarus este suficient să privești pe străzile orașului Chișinău și să înțelegi care este rezultatul acestor relații. Vorbesc despre troleibuzele belaruse, care circulă prin orașul nostru”, a declarat premierul.

Acesta a precizat că R. Moldova cumpăra inițial troleibuzele din Belarus, pentru ca ulterior unitățile de transport să fie asamblate la Chișinău. „Timp de cinci ani au fost asamblate peste 120 de troleibuze. La rând vin autobuzele. Astăzi a fost semnat contractul de achiziție a autobuzelor din Belarus. Autobuzele vor fi de producție mixtă. Este o perspectivă foarte clară și bună de folosire a Acordului de liber schimb cu UE, pe care îl are Moldova. Acest produs va fi deja de origine moldovenească, dar cu rădăcini din Belarus”, a punctat Pavel Filip.

De asemenea, premierul a vorbit despre buna colaborare în domeniul agriculturii, despre complexele de lapte integrate din Republica Belarus. „Un astfel de complex va fi edificat și în R. Moldova. Deja a fost identificată locația, satul Maximovca, raionul Anenii Noi. „Am toată certitudinea că acest proiect va fi dus până la capăt și va reprezenta un proiect model pentru producătorii de lapte. Nu este suficient să creștem și să exportăm grâu și porumb peste hotare. E nevoie să producem furaje pentru animale, după care să exportăm produsele lactate sau carnea prelucrată”, a adăugat prim-ministrul.

De partea cealaltă, președintele Alexandr Lukașenko a declarat că îl leagă sentimente deosebite de Moldova, pe care a vizitat-o de multe ori. „Îmi aduc mereu aminte cu multă căldură de R. Moldova, iar când închid ochii văd o mare livada înflorită în care trăiesc oameni, case frumoase – acestea sunt amintirile mele”, a spus președintele belarus. Oficialul a adăugat că Republicii Belarus îi este ușor să colaboreze cu R. Moldova, deoarece cele două state nu sunt concurente.

„Voi produceți tot ceea ce cumpărăm noi, noi producem ceea de ce aveți nevoie voi. De aceea nu trebuie să concurăm, ci să ne înțelegem asupra livrărilor reciproce de produse necesare”, a menționat președintele Alexandr Lukașenko.

Acesta a dat asigurări că Minskul este gata să susțină R. Moldova în toate sectoarele, inclusiv să construiască o uzină de tractoare, analogică celei din Belarus. De asemenea, oficialul belarus a mai spus că republica pe care o conduce are nevoie de produsele moldovenești și intenționează să dezvolte colaborarea privind comerțul cu R. Moldova.

De menționat că R. Moldova și Republica Belarus au semnat astăzi opt acorduri bilaterale de colaborare în domenii precum justiția, sănătatea, educația și eficiența energetică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md