17:32:03 25.04.2024
Stiri

OPINIE // „Liderii de ONG-uri se cred singurii europeni autentici din R. Moldova, dar urzesc INTRIGI și practică corupția politică de o manieră impardonabilă”

Politică 19.04.2018 12:00 Vizualizări1185 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Liderii de ONG-uri se cred singurii europeni autentici din R. Moldova, dar urzesc INTRIGI și practică corupția politică de o manieră impardonabilă” youtube


„Urmăresc cu atenție zbaterile și frământările ONG-urilor și fundațiilor din Moldova care fac jocuri politice în țara noastră, deși nu recunosc acest lucru. O atare situație deja a intrat în albia normalității – ipocrizia politicului se răsfrânge inevitabil și asupra societății civile. Întrebarea este doar cine minte mai mult – politicienii noștri sau liderii de ONG-uri, care se cred singurii europeni autentici din Moldova, dar urzesc intrigi și practică corupția politică de o manieră impardonabilă, în cea mai bună tradiție bizantină”, se întreabă analistul politic Cornel Ciurea.

Ciurea povestește că, recent, a avut loc o conferință organizată de Fundația Ebert,„Spre o democrație electorală funcțională în R. Moldova”, la care societatea civilă a încercat să dezbată ideea sistemului electoral mixt.

„S-a remarcat aversiunea față de noul sistem electoral și lipsa de disponibilitate de a-l accepta, chiar dacă toată lumea înțelege că anume acest sistem va fi folosit la parlamentare. Nu știu din ce cauză, dar ONG-urile noastre preferă să joace în continuare rolul contestatorului înverșunat, uitând cu desăvârșire de adevăratele misiuni ale societății civile – moderarea și moderația, crearea echilibrului, promovarea valorilor democratice și a unei culturi a dezbaterii.

Dilema existențială în care s-a pomenit societatea civilă sună cam în felul următor – noul sistem electoral mixt va fi pus în aplicare cu siguranță, dar cum putem noi să monitorizăm și să legitimăm alegerile în condițiile în care noi nu acceptăm sistemul? Din această cauză, există o neînțelegere a obiectivelor de urmat. ONG-urile se întreabă – contestăm mai departe sistemul electoral mixt fără prea mari șanse de izbândă (urmând sfatul politicienilor din opoziție, mulți dintre care aidoma lui Tulbure sugerează că „opoziția trebuie să delegitimeze așa-numitele alegeri”) sau, din contra, ne implicăm activ la eliminarea defectelor și la monitorizarea severă a alegerilor în format nou, pentru a salva caracterul lor liber și corect?

Răspunsurile sunt foarte diferite, deși am remarcat că ONG-iștii serioși sunt dispuși să meargă pe a doua cale, înțelegând probabil că n-au de ales. Continuarea războiului împotriva sistemului mixt îi va delegitima în primul rând pe ei, cei care sunt chemați să supravegheze și să amelioreze sistemele democratice, nu să le elimine. În continuare, totuși, sunt extrem de vocali și cei care îi tentează pe liderii societății civile să uite de propria lor menire și să continue lupta politică activă cu regimul actual”, scrie Ciurea.

Cornel Ciurea consideră că a fost remarcabilă „intervenția unuia dintre stâlpii societății civile moldovenești, Igor Boțan, care este perfect conștient de încercările grele prin care trece societatea civilă moldovenească, deoarece el însuși a contribuit prin propria implicare la crearea acestei stări de derute”.

„Formulată tranșant și pe înțelesul tuturor, ideea lui Boțan suna în felul următor. În sistemele electorale mixte câștigă de obicei partidele dominante, adică cele care au peste 40% în preferințele alegătorilor. În R. Moldova un asemenea partid este PSRM. Acum, societatea civilă care se crede „autentic europeană” stă în fața următoarei provocări – ori asigură caracterul liber și cinstit al alegerilor, dar în acest caz alegerile vor fi câștigate de socialiștii pro-ruși, ori acceptă jocurile puterii și închide ochii la anumite posibile nereguli în procesul electoral pentru a ajuta partida proeuropeană să-i bată pe socialiști. Ori alegeri libere și socialiștii la putere, ori alegeri trucate, dar cu proeuropenii la guvernare! Teribilă dilemă! Altfel spus, Boțan se întreabă – ne oprim din jocurile politice în care ne-am antrenat și ne facem mai departe cinstit meseria, monitorizând alegerile sau continuăm jocurile noastre murdare pentru a asigura victoria proeuropenilor, fie ei autentici sau prefăcuți?

Răspunsul nostru ar fi următorul – dle Boțan, începeți să vă faceți cinstit meseria. Iar de rezultatele alegerilor vor avea grijă partidele, candidații, tehnologii politici și instituțiile statului. Așa cum se cade într-o democrație. Voi, societatea civilă, păziți valorile”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md