Cum afectează stresul și alimentația din timpul sarcinii dantura copiilor

646×404

Ați simțit dureri de dinți insuportabile în timpul sarcinii sau aveți o prietenă care a trecut prin așa dureri? Nu este un fenomen rar. Dantura este, probabil, unul dintre cele mai ignorate subiecte de către viitoarele mămici. Totuși, ar fi foarte recomandabil ca acestea să atragă mai multă atenție îngrijirii cavității bucale, mai ales în această perioadă delicată. Aflați de ce ­— direct de la specialiștii clinicii dentare BiDent.

Sarcina este acel moment în care trebuie acordată o atenție deosebită igienei dentare, atât pentru siguranța viitoarei mămici, cât și a copilului pe care îl așteaptă. Multe femei gravide nu sunt pe deplin educate cu privire la îngrijirea corespunzătoare.

Stresul mamei și dezvoltarea dinților copilului

Se pare că stresul matern nu afectează doar mama. Știați că stresul din timpul celor 9 luni de sarcină poate cauza anumite afecțiuni dentare copilului care este în plină dezvoltare?

Chiar dacă stresul pentru femeile însărcinate pare ceva obișnuit, este important să fiți conștiente de consecințele lui.  Dacă stresul devine cronic, tindeți să dezvoltați stări de anxietate, ceea ce poate duce la urmări grave asupra fătului.

Pe lângă toate astea, studiile au demonstrat că stresul cronic din timpul sarcinii face ca viitorul copil să fie mai expus riscului de a dezvolta carii dentare. Din cauza stresului cronic, la viitoarele mămici pot apărea probleme cu lactația – un alt factor important care afectează dantura copiilor.

Bacterii+hormoni=mai multe riscuri

În timpul sarcinii, la gravide se produce o restructurare hormonală, iar majoritatea modificărilor sunt cauzate de un hormon numit estrogen. Adițional, o bacterie care se găsește în gură, numită Prevotella Intermedia, se dezvoltă mult mai rapid în aceste luni.

Astfel, atât numărul de hormoni, cât și cel de bacterii sunt în creștere, ceea ce determină o sporire a numărului de inflamații. Este deosebit de important de reținut: în primele trei luni de sarcina se desfășoară perioada de organogeneza, în care se formează organele copilului. Embrionul este foarte sensibil la variațiile de mediu și este expus atacurilor și reacțiilor virotice, microbiene, medicamentoase, la radiații, cât și la traumele psihice ale mamei.95ce1e32e57fdb119b0bcf0a969e4db3

Nutriția și efectul acesteia asupra fătului

Dezvoltarea dinților la viitorul copilaș începe în jurul săptămânii a 6-a de sarcină.
În timpul fazei timpurii a dezvoltării lor, se pot produce leziuni ale acestora și ale maxilarelor, datorită unor probleme cum ar fi malnutriția. Acestea pot avea modificări ireversibile asupra dinților și întregii cavități bucale.

Alimentația maternă incorectă poate avea următoarele efecte asupra fătului:
1. O alimentație necorespunzătoare poate crea un defect în smalț, numit hipoplazie. Persoanele cu hipoplazie de smalț au șanse mult mai mari de a dezvolta carii dentare pe aceste zone;
2. Alimentația prenatală slabă este asociată cu un risc mare ca mamele să dezvolte carii dentare, care mai apoi să le fie transmise copiilor.

Majoritatea gravidelor suferă de o scădere a nivelului de calciu din oase și din dinți. Această scădere se lasă cu consecințe neplăcute, iar mama evită să meargă la stomatolog. De aceea, specialiștii BiDent încurajează și atenționează despre importanța vizitelor la un medic stomatolog, în timpul sarcinii, și să respecte unei alimentații corecte.

Afecțiunile dentare din perioada sarcinii, fie că sunt cauzate de alimentație, fie de alți factori, sunt considerate o sursă de stres pentru mamă. Durerea și incomoditatea resimțită din cauza acestora generează un stres fizic pentru organism. Cele mai frecvente afecțiuni în aceste luni sunt gingivitele, cariile dentare, bolile paradontale, etc.

Dacă vă confruntați cu orice tip de dureri stomatologice sau aveți nevoie de consultația specialistului pentru a vă îndruma cum să aveți grijă corect de cavitatea bucală în timpul sarcinii, pentru a nu afecta copilul, vă puteți adresa oricând specialiștilor Clinicii Stomatologice BiDent. Ne puteți contacta la numărul de telefon +373 68-101-011 sau accesa site-ul nostru www.bident.md. 

Dragile noastre mămici, doar voi sunteți responsabile de o dezvoltare corectă a unei danturi sănătoase al copilului. Este vital să respectați un regim alimentar adecvat și să vă bucurați de liniștea și satisfacția care v-o oferă sarcina. Lăsați medicii stomatologi BiDent să vă ajute în păstrarea sănătății bucale!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente