După blocarea Telegram, Rusia vrea să „inspecteze” și Facebook

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce a blocat milioane de adrese IP folosite pentru a ocoli blocarea mesageriei Telegram, agenția rusă de reglementare în domeniul telecomunicațiilor Roskomnadzor și-a făcut miercuri publică intenția de a „inspecta” Facebook până la sfârșitul anului, informează AFP.

„Vom inspecta această companie (Facebook) înainte de sfârșitul lui 2018”, a declarat Aleksandr Jarov, directorul Roskomnadzor, într-un interviu publicat de cotidianul rus Izvestia.

„Un anumit număr de criterii trebuie să fie respectate, cum sunt localizarea pe teritoriul rus a bazelor de date ale cetățenilor ruși și eliminarea tuturor informațiilor interzise. Ei (Facebook) sunt deja în întârziere. Dacă toate criteriile sau unele dintre ele nu sunt întrunite (…), în mod evident va fi pusă problema blocării”, a adăugat el.

Potrivit Izvestia, până la 19,4 milioane de adrese IP au fost blocate în Rusia de Roskomnadzor în lupta sa împotriva mesageriei Telegram, marți după-amiază, numărul lor scăzând la 16,4 milioane la sfârșitul zilei.

Adresele vizate au fost folosite pentru a ocoli blocarea Telegram, demarată luni în urma unei decizii a justiției ruse din cauza refuzului mesageriei criptate de a furniza Serviciului Federal de Securitate (FSB) codurile ce ar permite citirea mesajelor utilizatorilor.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Agora, ai cărei avocați apără mesageria în justiție, a anunțat miercuri dimineața că ia în considerare acțiuni în justiție. „Vom aduna toate mărturiile și faptele până la începutul lui mai și îi vom cere procurorului general să verifice legalitatea acțiunilor Roskomnadzor”, a anunțat Pavel Cikov, directorul Agora, pe Telegram.

Cikov a declarat că se așteaptă la „mai multe zeci de proceduri și la un apel colectiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO)”.

„Telegram rămâne disponibilă pentru majoritatea rezidenților ruși”, și-a exprimat la rândul său satisfacția Pavel Durov, cofondatorul Telegram, pe contul său de Twitter.

Înainte de aceasta el a îndemnat la „rezistență digitală”, anunțându-și intenția de a oferi monede digitale bitcoin și „milioane de dolari” particularilor și întreprinderilor care vor ocoli blocarea.

Fondată în 2013 de frații Pavel și Nikolai Durov, care au înființat înainte de aceasta rețeaua socială VKontakte, Telegram numără azi 200 de milioane de utilizatori în întreaga lume, dintre care 7% în Rusia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...