Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ședințe de judecată înregistrate video:…

Ședințe de judecată înregistrate video: proiectul-pilot este testat la două instanțe

De marți, 17 aprilie, este testat sistemul de înregistrare video a ședințelor de judecată în două instanțe: Curtea de Apel Bălți și Judecătoria Soroca. Timp de o lună, sistemul pilot va înregistra digital ședințe, cu acordul prealabil al participanților, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Instituția precizează că perioada de pilotare a sistemului este de patru luni:o lună pentru înregistrarea video a ședințelor de judecată și o perioadă de trei luni pentru studiu și analiză.

„Pentru evitarea unor eventuale situații de risc, din activitatea pilot de înregistrare video sunt excluse acțiunile procesuale, dosarele sau materialele care, potrivit legislației în vigoare, urmează a fi examinate în ședințe închise sau sunt dispuse spre examinare în ședință închisă la cererea părților. De asemenea, nu se vor înregistra video şedinţele de judecată care au loc în cadrul procedurilor fără participarea părților”, scrie în comunicatul Ministerului Justiției.

Potrivit instituției ministeriale, înregistrările video vor permite monitorizarea acţiunilor procesuale realizate pe parcursul judecării cauzelor, fapt ce va spori transparența actului de înfăptuire a justiției, satisfacerea interesului public, apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Echipamentele pentru toate instanțele, inclusiv cele pilot, au fost procurate și instalate cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Programului pentru Justiție Transparentă. Vor fi utilizate pentru crearea sistemului judecătoresc unic de video conferință, ce va permite inclusiv organizarea ședințelor de judecată cu participarea, de la distanță, a persoanelor deținute în instituțiile penitenciare.