Medicii de familie vor îndeplini mai puține formulare: Va fi acordat mai mult timp pacienților

Medicii de familie vor îndeplini mai puține formulare, decât în prezent, ceea ce va contribui la utilizarea mai rațională a timpului planificat pentru consultația pacienților.

Aceasta după ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a revizuit și perfecționat indicatorii de performanță în asistența medicală primară prin reducerea acestora de la 19 indicatori la 6.

Acțiunea vine să îmbunătățească comunicarea medic – pacient, să asigure un acces echitabil şi să sporească eficienţa şi calitatea serviciilor medicale prestate pacienților.

Astfel, instituțiile medicale primare, vor trebui să prezinte, trimestrial, îndeplinirea indicatorilor de performanță la următoarele categorii:

1. Prevenirea, depistarea precoce și supravegherea maladiilor cardiovasculare

2. Prevenirea, depistarea precoce și supravegherea maladiilor Diabetului zaharat

3. Prevenirea, depistarea precoce a stărilor precanceroase și a cancerului

4. Tuberculoză

5. Gravide

6. Copiii

Plata cu caracter stimulator pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță constituie cel puțin 15% din salariul de bază al lucrătorului medical și se alocă în dependență de indicatorii realizați.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că activitățile de debirocratizare a activității medicului de familie vor continua prin implementarea fișei medicale electronice și a certificatului de concediu medical electronic etc.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.