Ucraina este gata să ofere Rusiei un coridor pentru retragerea trupelor ruseşti din Transnistria

Ucraina este pregătită să ofere Rusiei un coridor pentru retragerea trupelor acesteia din Transnistria, a declarat marţi reprezentantul special al Kievului în procesul de reglementare a diferendului transnistrean Viktor Krâjanovski, relatează agenţia de presă Unian.

Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri pe tema “Capcanele reglementării transnistrene: cum să le evităm?”, desfăşurată marţi la Kiev.

“Chiar şi astăzi suntem gata ca teritoriul nostru să fie folosit în acest scop, deoarece poziţia noastră principială este că trupele ruse trebuie să fie retrase din Transnistria, ele ar fi trebuit retrase demult de acolo”, a afirmat diplomatul ucrainean.

Totodată, el a precizat că Moscova nu pare dispusă să-și retragă trupele. În acest context, Viktor Krâjanovski a evocat declaraţia recentă a vicepremierului Dmitri Rogozin că Rusia nu îşi va retrage trupele din Transnistria.

În plus, potrivit lui Krâjanovski, Duma de Stat rusă (camera inferioară) a motivat că trupele şi muniţiile ruseşti nu pot fi evacuate din regiunea transnistreană din cauza situaţiei instabile din Ucraina.

“Rusia nu este dispusă să-şi retragă trupele şi se va lega de orice aspect şi va căuta noi pretexte. Poziţia noastră, o spun din nou, este neschimbată. Vom pune la dispoziţie teritoriul nostru şi vom asigura o retragerea nestingherită şi în condiţii de securitate a trupelor şi muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Transnistriei de îndată ce Rusia îşi va manifesta disponibilitatea în acest sens”, a subliniat diplomatul ucrainean.

De asemenea, el a reiterat că poziţia Ucrainei privind soluţionarea conflictului transnistrean rămâne neschimbată: o rezolvare cât mai rapidă a conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova.

Prezent la dezbatere, ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Ruslan Bolbocean, a afirmat că autorităţile de la Chişinău se pronunţă pentru o soluţionare politico-diplomatică a conflictului în baza respectării integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova în cadrul graniţelor recunoscute pe plan internaţional.

Totodată, el a menţionat că Republica Moldova susţine acordarea unui statut special regiunii transnistrene.

“Noi pledăm pentru transformarea actualei misiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional. Noi pledăm pentru retragerea completă a trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova şi evacuarea muniţiilor din stânga Nistrului”, a spus Bolbocean.

Ambasadorul moldovean a spus că efectuarea de exerciţii militare în Transnistria reprezintă o sursă de îngrijorare pentru Chişinău, atrăgând atenţia că numai anul trecut au avut loc 300 de astfel de aplicaţii în regiunea transnistreană.

La ora actuală în Transnistria staţionează Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care numără aproximativ 1.400 de persoane.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.