Rusia a interzis aplicația Telegram

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Timpul mesageriei criptate a apus în Rusia, de vreme ce aplicația Telegram nu a putut întruni cerințele legilor anti-terorism implementate în 2016. Dezvoltatorii aplicației Telegram s-au opus normelor, iar guvernul Rusiei a interzis pur și simplu aplicația pe tot teritoriul țării, scrie imagazin.ro.

Cazul interzicerii aplicației Telegram nu e unic. Ceea ce poate fi considerat un drept fundamental în Europa, în China comunistă sau Turcia poate însemna ceva complet diferit. Iar Rusia, în urma implementării regulilor de supraveghere a activităților online, nu face excepție. Noua legislație presupune supravegherea întregului istoric de navigare și a tuturor mesajelor trimise.

Iar asta nu se prea potrivește cu reglementările companiei Telegram, fondată de cetățeanul rus Pavel Durov. Deși compania are sediul în Germania, serviciile sale au căpătat un grad mai însemnat de popularitate în țări mai puțin democratice. Telegram e Snapchat-ul serviciilor de mesagerie: mesajele sunt șterse după ce au fost citite. Viber și Messenger au aceeași funcție, însă serverele Telegram nu stochează sub nicio formă mesajele. Cu toate astea, autoritățile ruse cer să le fie puse la dispoziție detaliile celor care folosesc în mod activ aplicația.

Au făcut apel la mai sus menționatul pachet de legi anti-terorism, însă dezvoltatorii nu au vrut să coopereze. Rezultatul a fost interzicerea aplicației pe întreg teritoriul Rusiei. Măsura nu a fost implementată în premieră. Autoritățile din Turcia au interzis complet rețelele de socializare, de vreme ce puterea politică nu a putut să le subordoneze. În China nu există Facebook, însă au, în schimb, Weibó. Potrivit legilor din China, datele utilizatorilor chinezi trebuie stocate doar pe servere chinezești, administrate de companii chinezești.

Cu această problemă s-au confruntat și cei de la Apple, și de cele mai multe ori au reușit să protejeze interesele utilizatorilor – vezi drama dintre FBI și iPhone – însă nu și în China. Aceasta e legea, trebuie să respectăm acest set de reguli – asta a fost poziția lui Tim Cook. Și asta-i tot; companiile occidentale nu pot trece peste această realitate. Iar țările mai puțin democratice au creat un mediu în care e imposibil de implementat politica de protejare a datelor pe care Apple și Telegram o urmează.

Telegram a fost fondată în 2013. Dezvoltatorii ei au plecat din Rusia și s-au stabilit la Berlin, după ce rețeaua de socializare vkontakte.com – care i-a aparținut tot lui Pavel Durov – a fost naționalizată de guvernul lui Putin. Serverele companiei Telegram sunt ascunse pe o insulă Britanică, unde autoritățile ruse nu pot ajunge. Telegram s-a născut exact din dorința de a oferi un spațiu sigur utilizatorilor, însă a sfârșit prin a fi interzisă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...