/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/INFOGRAFIC/ Cât ne costă activitatea consilierilor municipali și cine sunt cei care absentează de la ședințe

missing
14 aprilie 2018, ora 14:36

Astfel, potrivit raportului în anul 2017, prezența medie la cele 30 de zile de ședință a fost de 80,85%. Fracțiunea care a înregistrat cea mai mare prezență în timpul ședințelor CMC a fost PSRM. La 6 din cele 30 de zile de ședință fracțiunea s-a prezentat în componență deplină. Fracțiunea cu cea mai mică prezență înregistrată a fost PN, la 7 din cele 30 de întruniri fiind prezent doar unul din cei 3 reprezentanți ai fracțiunii, iar în 2 cazuri – niciunul.

În top-ul prezenței individuale a consilierilor la ședințele CMC care s-au desfășurat pe parcursul anului 2017 se regăsesc 11 reprezentanți ai fracțiunii PSRM și câte un reprezentant al PCRM și PLDM.

Printre consilierii care au fost prezenți la cele mai puține ședințe CMC în anul 2017 sunt reprezentanții PSRM, PPEM și PL.

În baza monitorizărilor ședințelor și activității consilierilor, PRIMĂRIAMEA a identificat mai multe practici care contravin principiilor de transparență și bună guvernare:

– nu există informații oficiale publice suficiente și ușor accesibile despre consilierii municipali;
– mecanismul actual de prezentare a informațiilor privind inițiativele din Consiliul municipal nu încurajează participarea cetățenilor la procesele decizionale;
– pregătirea materialelor pentru ședințe este deficitară;
– procedura de vot este anevoioasă, iar numărarea voturilor – imprecisă;
– consilierii au restanțe la capitolul disciplină.

Mai mult, consilierii municipali sunt reticenți în a furniza informații privind activitatea lor. O singură fracțiune își prezintă public raportul anual de activitate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram