21:58:12 19.04.2024
Stiri

Costume naționale, „MADE in Pelinia”: 40 de meșteri populari din localitate vor avea propriul atelier

Social 14.04.2018 15:00 Vizualizări5108 Autor: Ziarul National
Costume naționale, „MADE in Pelinia”: 40 de meșteri populari din localitate vor avea propriul atelier MiDL


Patruzeci de meșteri populari din satul Pelinia, raionul Drochia, ar putea produce costume tradiționale într-un centru de artizanat care va fi înființat în toamna anului curent în localitate.

Proiectul este implementat de primăria locală și Asociația „Băştinaşii din Pelinia”, cu suportul Guvernului Elveției, care a oferit un grant de 25 de mii de dolari. Grantul a fost oferit în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD).

Totodată, primăria va contribui cu trei mii de dolari, iar băștinașii sunt îndemnați să colecteze 2,5 mii de dolari pe platforma de colectare de fonduri Guvern24.

„Acesta este un model perfect de soluționare a unei game largi de probleme la nivel local prin folosirea elementelor existente în localitate: păstrarea tradițiilor, crearea unui brand local care va promova imaginea satului Pelinia, dar și crearea unui business comunitar care va aduce venituri populației și, respectiv, va reduce rata migrației, în special în rândul femeilor”, susține Olesea Cazacu, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Centrul va avea o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătrați și va fi deschis în incinta Casei de cultură, urmând să fie dat în exploatare până în septembrie 2018.

„Aici va fi amenajat un atelier de confecționare a costumelor populare. De asemenea, centrul va permite organizarea de șezători şi cursuri pentru noile generații cu scopul de a le transmite arta creării costumului popular și meșteșugăritului care, scoase din anonimat, vor deveni o carte de vizită a localităţii, dar şi o sursă de venit pentru populaţia locală”, a spus Titus Sărăteanu, primarul satului Pelinia.

Pentru a reuni băștinașii și a le face cunoscut noul proiect, locuitorii satului au organizat o șezătoare în cadrul căreia meșterii populari au învățat tinerii, dar și alți doritori să țese la război covoare, prosoape, să brodeze și să croșeteze și alte îndeletniciri.

Cele 13 colective artistice din sat au organizat și un FlashMob cu genericul „Împreună pentru IA de PelinIA”, astfel îndemnând băștinașii din întreaga lume să doneze pentru amenajarea centrului.

„Dragii mei, care sunteți departe, nu uitați de baștină, de tradiții și de portul popular. Știu că împreună putem contribui lucruri frumoase acasă. Vă așteptăm în luna august ca să vedeți cum arată locul unde va lua viață brandul localității noastre”, a spus Valentina Chilaru, conducătoarea cercurilor artistice din Pelinia.

Datorită implementării acestui proiect, Casa de cultură din Pelinia va fi asigurată cu agent termic, apă și canalizare.

Pelinia este una dintre cele 15 localități beneficiare de granturi oferite de Guvernul Elveției pentru dezvoltarea economică locală. Proiectul „Migrație și dezvoltare locală” susține 38 de localități din R. Moldova selectate în bază de concurs, pentru a transforma migrația din problemă în oportunitate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md